Voor kinderen met een anders lopende ontwikkeling is hydrotherapie van meerwaarde.

Door gewichtloosheid in het water worden gewrichten en spieren niet belast waardoor kinderen vaak meer bewegingsvrijheid ervaren en beter ontspannen.

Ook voor kinderen met een meervoudig handicap zwemmen heel zinvol. Door gewichtloosheid in het water worden gewrichten en spieren niet belast waardoor kinderen vaak meer bewegingsvrijheid ervaren en beter ontspannen. Ook verbetert warm water de doorbloeding en daarmee de weefseldoorstroming van het lichaam. Kinderen ervaren hierdoor vaak prikkels op de huid waardoor ze extra gestimuleerd worden. Bovendien versterkt het samen zwemmen de band tussen het kind en de ouder.

Voor wie?

Voor baby’s en peuters t/m 4 jaar met een enkelvoudige of meervoudige beperking

Aanpak

De revalidatiearts beoordeelt of ouder-kind zwemmen bij Rijndam voor uw kind van meerwaarde is.

Wanneer dit het geval is kunt u op woensdagmorgen van 09:30 – 11:30 uur met uw baby of peuter recreatief te zwemmen in ons extra verwarmde zwembad (33 °C) op de locatie Ringdijk. Gedurende deze twee uur kunt u gebruik maken van het zwembad. U deelt het bad met andere ouders en kinderen. Veel ouders ervaren het hierdoor als een prettige plek ervaren wordt om informeel ervaringen uit te wisselen.

Het zwembad staat onder toezicht van een gediplomeerd zweminstructeur. De zweminstructeur geeft u tips en adviezen over hoe u het beste met uw kind om kan gaan in het water.

De zwem- en omkleedruimte zijn voorzien van alle benodigde hulpmiddelen, zoals douches, omkleedtafels, een beweegbare bodem, een tillift, een rolstoelhelling en drijfmiddelen. Dit maakt het niet alleen eenvoudiger om gebruik te maken van het zwembad, het biedt u ook de mogelijkheid om de hulpmiddelen te testen.

Kosten

De Ouder kind watertherapie zorg is onderdeel van de revalidatiezorg en valt als zodanig binnen uw basisverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar geldt er geen eigen risico.

Aanmelden

Komt u voor het eerst met uw kind naar Rijndam? Dan kan uw huisarts of medisch specialist uw kind direct online bij ons aanmelden. U kunt ook een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist sturen naar de locatie waar u zich aanmeldt. Wij nemen dan contact met u op voor een consult met de revalidatiearts om te beoordelen of ouder kind zwemmen voor uw kind van meerwaarde is.

Wat mee te nemen?

Naar de revalidatiearts

  • Bij het eerste bezoek aan Rijndam verzoeken we u een geldig identiteitsbewijs en verzekeringspasje van uw kind mee te nemen

Naar het zwembad

  • zwemkleding voor u en uw kind
  • zwemluiers