Hulpmiddelen kunnen tijdelijk of permanent ondersteuning bieden aan uw kind. Een orthopedische schoen ondersteunt bij het staan en lopen, maar kan ook aangemeten worden als de voetstand of conditie van de voet zodanig is dat deze niet meer in een confectieschoen of semi-orthopedische schoen past. Voor deze  kinderen biedt Rijndam het Orthopedisch schoenenspreekuur.

Voor wie?

Het Orthopedisch schoenenspreekuur is voor kinderen in de groei met:

 • spasticiteitsklachten,
 • ernstige vergroeiingen van de voet(en),
 • ernsitige sensibiliteitsstoornissen aan de voeten,
 • aanlegstoornissen van de voeten.

Aanpak

Na verwijzing door de revalidatiearts wordt er een afspraak gemaakt bij het Orthopedisch schoenenspreekuur. Tijdens de eerste afspraak bekijken de revalidatiearts en de orthopedisch schoenmaker samen met u en uw kind aan welke voorwaarden de schoen moet voldoen  Om dit goed vast te kunnen stellen wordt er een gipsafdruk van de voet van uw kind gemaakt. Van deze voetafdruk wordt een  leest gemaakt. Op basis van de leest wordt binnen een aantal weken een pasmoment gepland. Hier  wordt met behulp van een modelschoen van plastic (een foliepas) gekeken of de schoen goed zit. Aan de hand van de foliepas wordt een proefschoen gemaakt. Deze proefschoen krijgt uw kind een aantal weken mee om proef te lopen. Dit om te testen of de schoen de juiste vorm heeft en de goede ondersteuning biedt. Wanneer uit de proefperiode blijkt dat er nog aanpassingen gedaan moeten worden, dan worden deze doorgevoerd en wordt de definitieve schoen gemaakt. Dit hele proces, van aanmeten tot afleveren duurt ongeveer 2-3 maanden.

Behandelteam

Binnen het spreekuur wordt vanuit verschillende disciplines gekeken naar de meest optimale schoenvoorziening. Dit onder regie van de revalidatiearts.

 • De revalidatiearts is verantwoordelijk voor de aanvraag van de voorziening en de bijbehorende machtigingen. Daarnaast beoordeelt de revalidatiearts samen met u en het team welke voorziening het meest geschikt is.
   
 • De orthopedisch instrumentmaker en/ of schoenmaker is verantwoordelijk voor het aanmeten en ontwikkelen van de voorziening dan wel het bestellen.

Kosten

Het orthopedisch schoenenspreekuur is onderdeel van de revalidatiezorg en valt als zodanig binnen uw basisverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar geldt er geen eigen risico. Voor de schoenen zelf geldt een eigen bijdrage afhankelijk van uw eigen zorgverzekering.

Aanmelden

Komt u voor het eerst met uw kind naar Rijndam? Dan kan uw medisch specialist uw kind direct online bij ons aanmelden voor het orthopedisch schoenenspreekuur. U kunt ook een verwijsbrief van de medisch specialist sturen naar de locatie waar u zich aanmeldt. In beide gevallen verzoeken we de verwijzer om zoveel mogelijk relevante (para)medische informatie mee te sturen. Wij nemen dan contact met u op.

Wanneer uw kind bekend is bij Rijndam kan uw revalidatiearts direct verwijzen.

Wat mee te nemen?

 • Bij het eerste bezoek aan Rijndam verzoeken wij u een geldig identiteitsbewijs en verzekeringspasje van uw kind.
 • Eventueel eerder gebruikte spalken, prothesen of schoenen.

Begrippen

Begrippen

 • Wat zijn semi-orthopedische schoenen?
  Semi-orthopedische schoenen zijn fabriekaal gemaakte schoenen waar nog aanpassingen  aan gemaakt kunnen worden. Er zijn twee soorten orthopedische schoenen:
  1.Corsetschoenen hebben een extra stevig corset in de schoen om extra zijwaartse steun te geven. Corsetschoenen worden geleverd met een individueel gemaakte steunzool. Daarnaast kunnen er individuele aanpassingen gemaakt worden zoals zoolverhoging, schoring enz.
  2. Beugeloverschoenen kunnen over een spalk gedragen worden omdat ze meer ruimte hebben. Ook hieraan kunnen individuele aanpassingen gemaakt worden
 • Wat zijn orthopedische schoenen?
  Een orthopedische schoen is een schoen die op maat gemaakt wordt. Hierdoor kunnen schoenen volledig op de voet van uw kind gemaakt worden met alle individuele aanpassingen die nodig zijn.