Bij kinderen met een lichamelijke beperking, al dan niet gecombineerd met andere beperkingen, is het zindelijk worden geen vanzelfsprekend proces. Dit brengt bij kinderen en ouders vaak spanning met zich mee. Ook leidt het vaak tot vragen, zoals: ‘Kan mijn kind wel zindelijk worden?’, ‘Voelt mijn kind wel voldoende?’ ‘Waarom wil mijn kind niet op het potje oefenen?’. Het kan ook zijn dat uw kind wel zindelijk is, maar nog regelmatig problemen heeft zoals incontinentie, obstipatie en/of verlies van ontlasting. Voor deze situaties beschikt Rijndam over een gespecialiseerd HIPPER-team. HIPPER staat voor 'Hulp bij Ingewikkelde Poep- en Plasproblemen, Expertiseteam Rijndam'. Het team bekijkt waar de problemen vandaan komen en adviseert u over de mogelijkheden en aanpak.
Problemen met de controle van het plassen en poepen kunnen bij kinderen met een lichamelijke beperking door meerdere factoren worden veroorzaakt. Een aantal factoren die bij deze kinderen de controle kunnen beïnvloeden:
- Spasticiteit, bijvoorbeeld bij kinderen met Cerebrale Parese of een andere hersenaandoening;
- Lagere spierspanning, bijvoorbeeld bij kinderen met een syndroom;
- Verminderd cognitief niveau (lager IQ);
- Niet goed kunnen spreken of vertellen wat er is. Minder goed begrijpen wat je omgeving bedoelt en wat van je verwacht wordt;
- Verminderde motorische functie;
- Minder goed kunnen waarnemen wat er in het lijf gebeurt.