Beweegt uw kind zich niet makkelijk doordat de stand van een gewricht niet goed is of spieren verkort zijn? In overleg met de revalidatiearts kan ervoor gekozen worden om dit te verbeteren met gips. Dit noemen we gipsredressie.

Voor wie?

Voor kinderen tot 18 jaar met verkorte kuitspieren, standsafwijkingen van de voet of een strekbeperking van een gewricht (bijvoorbeeld de elleboog).

Aanpak

De revalidatiearts beoordeelt of gipsredressie van meerwaarde is voor uw kind. Wanneer dit het geval is wordt een afspraak gepland met de revalidatiearts en de gipsmeester van het Erasmus MC-Sophia.

Op de Gipspoli wordt bekeken op welke manier er gegipst wordt en hoe lang het naar verwachting gaat duren. Er wordt gegipst met lichtgewicht kunststof gips. U kind mag zelf een kleur kiezen.

In het geval van verkorte kuitspieren en/of een standsafwijking van de voet worden het onderbeen en de voet van uw kind ingegipst. Omdat uw kind zoveel mogelijk moet lopen met dit gips krijgt hij of zij een gipsschoentje over het gips heen. Na één a twee weken beoordelen we het resultaat. Als het nodig is passen we de stand verder aan en brengen we opnieuw gips aan. Een gipsredressie duurt gemiddeld 4 tot 6 weken waarbij het gips één tot drie keer gewisseld wordt.

Behandelteam

De gipsredressie wordt uitgevoerd aan de hand van de specificaties van de revalidatiearts door de gipsverbandmeester van Erasmus MC-Sophia.

Kosten

De Gipspoli is onderdeel van de revalidatiezorg en valt als zodanig binnen uw basisverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar geldt er geen eigen risico.

Aanmelden

Komt u voor het eerst met uw kind naar Rijndam? Dan kan uw huisarts of medisch specialist uw kind direct online bij ons aanmelden. U kunt ook een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist sturen naar de locatie waar u zich aanmeldt. Wij nemen dan contact met u op voor een consult met de revalidatiearts om te beoordelen of gipsredressie voor uw kind van toegevoegde waarde kan zijn.

Is er spoed? Dan kan de huisarts of medisch specialist contact openemen.

Wat mee te nemen?

Naar de revalidatiearts

  • Bij het eerste bezoek aan Rijndam verzoeken wij u een geldig identiteitsbewijs en verzekeringspasje mee te nemen van uw kind
  • Verslagen van andere behandelaren als kinderarts, kinderfysiotherapeut, logopedist en/of ergotherapeut

Naar de gipspoli

  • Bij het eerste bezoek aan het Erasmus MC-Sophia verzoeken wij u een geldig identiteitsbewijs en verzekeringspasje van uw kind mee te nemen. U dient uw kind dan eerst in te schrijven via de inschrijfbalie. Het wordt geadviseerd om hiervoor 15-30 minuten vóór uw afspraak aanwezig te zijn.
  • Wijde kleding die gemakkelijk over het gips heen past. Bijvoorbeeld een joggingbroek bij onderbeengips of een wijd vest bij armgips.