Beweegt uw kind zich niet makkelijk doordat de stand van een gewricht niet goed is of spieren verkort zijn? In overleg met de revalidatiearts kan ervoor gekozen worden om dit te verbeteren met gips. Dit noemen we gipsredressie.

Voor wie?

Voor kinderen tot 18 jaar met verkorte kuitspieren, langdurig tenenlopen, standsafwijkingen van de voet.

Aanpak

Uw eigen revalidatiearts beoordeelt of er een indicatie is voor gipsredressie voor uw kind. Wanneer dit het geval is, wordt uw kind aangemeld bij de kinderrevalidatieartsen die werkzaam zijn op de gipskamer van het Erasmus MC-Sophia. S. Titulaer en M. Heydenrijk zijn de vaste revalidatieartsen van dit spreekuur. Zij plannen i.o.m. de gipsmeester een afspraak in.
Het spreekuur vindt plaats op iedere dinsdagmiddag van 13.00-16.00 uur.
De afspraak voor uw kind wordt gepland op de gipskamer zelf  1-2 weken van tevoren. Langer van tevoren plannen is niet mogelijk omdat er niet langer dan 2 weken vooruit gepland kan worden. U kunt wel aangeven welke periode u niet of wel kan.
U wordt gebeld om de afspraak in te plannen.
Wanneer uw kind bekend is bij het Erasmus MC-Sophia, krijgt u schriftelijke bevestiging via de gipspoli.
Wanneer uw kind niet bekend is bij het Erasmus MC-Sophia, krijgt u geen schriftelijke bevestiging. De eerste keer dat u met uw kind naar het Erasmus MC-Sophia komt, moet uw kind daar worden ingeschreven.

Op de gipskamer (Sophia, gang B , niveau 1)
Op de aanmelding is aangegeven of 1 of 2 benen van uw kind gegipst moeten worden. Ook kan het zijn dat dit pas op de gipskamer zelf besloten wordt.
Er wordt gegipst met lichtgewicht kunststof loopgips. Uw kind mag zelf een kleur kiezen.
In het geval van verkorte kuitspieren en/of een standsafwijking van de voet worden het onderbeen en de voet van uw kind ingegipst.
Omdat uw kind zoveel mogelijk moet lopen met dit gips, krijgt hij of zij een gipsschoentje over het gips heen. 
Na 1 á 2 weken komt uw kind terug op de gipskamer. Het gips wordt eerst verwijderd, waarna het resultaat beoordeeld wordt.
Het gips wordt met een speciale zaag verwijderd. Deze zaag maakt veel geluid en geeft een trillend gevoel aan het been van uw kind. Er is een koptelefoon beschikbaar om het geluid te dempen. Wanneer u verwacht dat uw kind dit spannend of eng vindt, vragen wij dit aan te geven zodat wij hier rekening mee kunnen houden.
Wanneer besloten wordt dat het nodig is om opnieuw te gipsen (meestal omdat het resultaat op de lengte van de kuitspier of de stand van de voet nog onvoldoende is),  passen we de stand van de voet verder aan en brengen we opnieuw gips aan.
Een gipsredressie duurt gemiddeld 4 tot 6 weken waarbij het gips één tot drie keer gewisseld wordt.
De vervolgafspraken worden ter plekke met u afgesproken.

Klachten en bijwerkingen

De volgende klachten kunnen optreden bij een gipsredressie:

  • Rekpijn en kramp: dit ontstaat door de rek die er op de kuitspier en achillespees staat en is meestal binnen 48 uur over. Het advies bij rekpijn is kussens onder de knie in bed te leggen en paracetamol in te nemen voor het slapen gaan. Bij kramp is het advies om het kind te laten staan (=rek toepassen).
  • Drukplekken/blaren: deze kunnen ontstaan bij wrijving van het gips met de huid. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, wordt een goede (en indien nodig extra) polstering aangebracht op de wreef en prominente botpunten. Wanneer uw kind pijnklachten ontwikkelt en/of deze toenemen, is het advies om direct contact op te nemen met de gipskamer Sophia Kinderziekenhuis om dit aan te geven en indien nodig het gips te laten verwijderen en het onderbeen van uw kind te kunnen inspecteren.
  • De spieren in het onderbeen en voet kunnen dunner worden. Dit herstelt vanzelf na de gipsperiode binnen enkele weken.
  • Instabiliteitsklachten na het verwijderen van gips door stijfheid, spierzwakte en/of veranderend looppatroon. Dit herstelt vanzelf na de gipsperiode binnen enkele weken. Wanneer dit langer aanhoudt, is het advies te starten met fysiotherapie.
  • Pijnklachten na verwijderen van het gips. Deze pijn zit vaak bij de aanhechting van de achillespees, op de wreef van de voet en er kan rekpijn in de kuitspier zijn. Wanneer de klachten langer dan een paar weken blijven, kan met uw eigen revalidatiearts of fysiotherapeut gekeken worden naar het schoeisel van uw kind (hakje tijdelijk, stevig schoeisel) en kan paracetamol worden gegeven.

Nabehandeling
De aanvragend revalidatiearts maakt met uw kind en u een plan voor de nabehandeling.
Het is mogelijk om tijdens een gipswissel dag en nacht spalken aan te meten.
De revalidatiearts van de gipspoli is bij het aanmeten aanwezig.

Belangrijke telefoonnummers
Gipskamer Erasmus MC- Sophia: 0107036056 (ma-vr binnen kantooruren)
Polirevalidatie Rijndam Revalidatie locatie Erasmus MC: 0107033434 (ma-vr binnen kantooruren). Via dit nummer kunt u een bericht of terugbelverzoek achterlaten voor S. Titulaer en M. Heydenrijk.
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp van het Erasmus MC.

Behandelteam

De gipsredressie wordt uitgevoerd aan de hand van de specificaties van de revalidatiearts door de gipsverbandmeester van Erasmus MC-Sophia.

Kosten

De Gipspoli is onderdeel van de revalidatiezorg en valt als zodanig binnen uw basisverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar geldt er geen eigen risico.

Aanmelden

Komt u voor het eerst met uw kind naar Rijndam? Dan kan uw huisarts of medisch specialist uw kind direct online bij ons aanmelden. U kunt ook een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist sturen naar de locatie waar u zich aanmeldt. Wij nemen dan contact met u op voor een consult met de revalidatiearts om te beoordelen of gipsredressie voor uw kind van toegevoegde waarde kan zijn.

Is er spoed? Dan kan de huisarts of medisch specialist contact opnemen.

Wat mee te nemen?

Naar de revalidatiearts

  • Bij het eerste bezoek aan Rijndam verzoeken wij u een geldig identiteitsbewijs en verzekeringspasje mee te nemen van uw kind.
  • Verslagen van andere behandelaren als kinderarts, kinderfysiotherapeut, logopedist en/of ergotherapeut.

Naar de gipspoli

  • Bij het eerste bezoek aan het Erasmus MC-Sophia verzoeken wij u een geldig identiteitsbewijs en verzekeringspasje van uw kind mee te nemen. U dient uw kind dan eerst in te schrijven via de inschrijfbalie. Het wordt geadviseerd om hiervoor 15-30 minuten vóór uw afspraak aanwezig te zijn.
  • Wijde kleding die gemakkelijk over het gips heen past. Bijvoorbeeld een joggingbroek.
  • Evt. een buggy om vanaf de gipspoli naar de auto/OV te gaan.