Wanneer we de verwijzing hebben ontvangen, nemen we contact met u op om een afspraak in te plannen bij de revalidatiearts. De arts beoordeelt waar uw kind het best geplaatst kan worden. Is dit Villa Kakelbont, dan wordt u uitgenodigd voor een gesprek met de groepsleiding en (revalidatie)arts voor kennismaking en praktische informatie. Zij geven u een korte rondleiding. Uiteraard kunt u dan ook uw vragen stellen.
Kort voor de start of in de eerste week dat uw kind start op de groep, wordt u uitgenodigd voor een gesprek met maatschappelijk werk en de orthopedagoog/psycholoog. Zij inventariseren of er bij u vragen zijn over opvoeding, voorzieningen of (financiële) of persoonlijke ondersteuning. In het begin is nog niet te zeggen hoe lang de behandeling precies duurt. Dit beoordeelt de revalidatiearts samen met het behandelteam. Dit gebeurt tijdens het teamoverleg na drie maanden. Afhankelijk van wat uw kind nodig heeft (dit schat de arts in) komt uw kind twee tot acht dagdelen per week naar Villa Kakelbont. Hoe lang en hoe intensief behandeling nodig is, beoordeelt de revalidatiearts samen met u en het behandelteam. Dit wordt elke teambespreking opnieuw geëvalueerd.
Persoonlijke begeleiding
Op de groep zijn drie vaste groepsleidsters aanwezig, twee per dag. Per kind is er een ‘persoonlijk begeleidster’ die het aanspreekpunt is voor u en uw kind. Zij houdt het overzicht, schrijft de teamrapportages en is aanwezig bij de besprekingen van uw kind.
Pedagogisch beleidsplan
Op Villa Kakelbont wordt er gebruik gemaakt van verschillende methodes. Uitgangspunt is dat een kind zichzelf pas optimaal kan ontwikkelen als het zich veilig voelt. Deze veiligheid proberen we onder andere te creëren door goed overleg met de ouders wat een kind nodig heeft en door met vaste behandelaren te werken. Meer informatie vindt u in het pedagogisch beleidsplan.
Ouders
Als ouder bent u heel belangrijk in het revalidatieproces van uw kind. Ouders maken deel uit van het revalidatieteam. U neemt actief deel aan het programma middels meeloopdagen, gesprekken met maatschappelijk werk en behandelaren en bijwonen van de teambespreking. U geeft de hulpvraag van uw kind aan, de therapeuten stemmen de behandeling hier op af.
De eerste twee dagen komt één van de ouders mee naar de groep. Zo kunt u zien hoe er op de groep gewerkt wordt. U kunt al uw vragen en wensen met de groepsleiding bespreken. Andersom stelt de groepsleiding u vragen die zij nog hebben over de verzorging en aanpak van uw kind. Uw kind doet de eerste dagen gezellig mee met alle activiteiten op de groep en u maakt kennis met de therapeuten. Uw kind kan zo rustig aan de groep wennen terwijl u veilig in de buurt bent. Na deze twee dagen bouwen we uw aanwezigheid af.
Broertjes en zusjes mogen ook eens een dag(deel) met uw kind meelopen. Zo weten ze wat hun broertje of zusje allemaal bij Rijndam doet. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de revalidatiegroepsleiding.
Dagindeling
De dagindeling op de Villa ziet er als volgt uit:
Halen en brengen
U brengt uw kind 's morgens tussen 8.45 en 9.00 uur naar Villa Kakelbont. Wanneer uw kind alleen 's morgens komt haalt u hem of haar om 12.30 uur op. Komt uw kind ’s middags naar Villa Kakelbont, dan brengt u hem/haar tussen 12.45 en 13.00 uur. Ophalen is om 16.00 uur. Door het strakke programma is het noodzakelijk dat u uw kind op tijd brengt en haalt.
Eten
Op de groep eet uw kind om 10.00, 11.30 en 14.00 uur.
Slapen
Als uw kind behoefte heeft aan rust, dan is hier tussen de middag tijd voor.
Therapieën
Uw kind krijgt per dagdeel maximaal twee individuele therapieën. Ook is er per dagdeel een groepsactiviteit. Daarnaast is er ook tijd voor ontspanning. Het dagprogramma is afwisselend opgebouwd zodat u kind voldoende uitdaging en rust krijgt.
Themagroep
Op de groep is altijd een thema waar de activiteiten om draaien. Soms zijn we drie tot zes weken met een thema bezig. Tijdens de verschillende groepsactiviteiten wordt er aan hetzelfde thema gewerkt. Zo zal u kind bij de taalgroep bijvoorbeeld een boekje over de herfst lezen en bij de buiten groep op zoek gaan naar blaadjes en kastanjes. Voorbeelden van thema’s zijn: huis, lente, vakantie, kinderboerderij, kleuren etc. De groepsleiding informeert u over het thema. Dan kunt u ook samen met uw kind meer met dit thema doen.