De computer is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Zowel volwassenen als kinderen kunnen niet zonder. Het kan zijn dat u of uw kind beperkingen heeft die het gebruik van computers, tablets of smartphones lastig maakt.

Rijndam Revalidatie heeft een expertiseteam gericht op computeraanpassingen en hulpmiddelen om u en uw kind op maat te adviseren over de mogelijkheden. Het team Computer en Handicap helpt u in de zoektocht naar de meest geschikte computeraanpassingen.

Voor wie?

Het team Computer en Handicap is er voor iedereen die vragen heeft over computergebruik en verschillende aanpassingen wil uitproberen. Het team ziet onder andere kinderen en volwassenen met cerebrale parese, neuromusculaire aandoeningen, reumatische aandoeningen, niet-aangeboren hersenletsel en psychomotore retardatie.

Aanpak

De revalidatiearts beoordeelt of het spreekuur Computer en Handicap van Rijndam voor uw kind van meerwaarde is. Wanneer dit het geval is, wordt er een afspraak ingepland.

Omdat elke lichamelijke of verstandelijke beperking vraagt om een andere oplossing, proberen we zoveel mogelijk informatie te verzamelen om u of uw kind zo goed mogelijk te adviseren. Daarom ontvangt u vooraf een vragenlijst. Wanneer de vragenlijst retour is plannen wij in overleg een intakegesprek van één uur. Tijdens het intakegesprek nemen we de vragenlijst door en bespreken we de mogelijkheden.

Er is technisch gezien steeds meer mogelijk. Met aanpassingen aan de computer zelf, zoals een ander toetsenbord of speciale muis. En met speciale software-programma´s, die bijvoorbeeld tekst uitspreken. Tijdens de tweede afspraak van één uur kan uw kind een aantal aanpassingen uitproberen, waaruit direct een persoonlijk advies volgt. Eventueel begeleiden wij het aanvragen van vergoedingen en het aanschaffen van hardware of software.

Het team

Het team bestaat uit twee ergotherapeuten die kijken naar de handmotoriek van uw kind, maar ook naar de zithouding en de plaatsing van de apparatuur. Wanneer er vragen zijn over de bediening van een spraakcomputer of specifieke communicatesoftware wordt de logopedist van het team ingeschakeld .

Kosten

  • Het spreekuur Computer en Handicap is onderdeel van de revalidatiezorg en valt als zodanig binnen uw basisverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar geldt er geen eigen risico.
  • Vergoeding van de geadviseerde hulpmiddelen is afhankelijk van uw zorgverzekering

Aanmelden

Komt u voor het eerst met uw kind naar Rijndam? Dan kan uw huisarts of medisch specialist uw kind direct online bij ons aanmelden. U kunt ook een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist sturen naar de locatie Ringdijk. In beide gevallen verzoeken we de verwijzer om zoveel mogelijk relevante (para)medische informatie mee te sturen. Wij nemen contact met u op voor een consult met de revalidatiearts. Hij beoordeelt of uw kind in aanmerking komt.

Wanneer uw kind bekend is bij Rijndam kan uw revalidatiearts uw kind direct verwijzen.

Wat mee te nemen?

Wanneer uw kind voor het eerst naar Rijndam komt, verzoeken wij u een geldig identiteitsbewijs en verzekeringspasje van uw kind mee te nemen.