Bij Cerebrale Parese (CP) is er sprake van een hersenbeschadiging. Die beschadiging ontstaat voor, tijdens of tot één jaar na de geboorte. Het komt voor bij één tot drie op de 1.000 kinderen. Bij CP kan uw kind zich langzamer of anders ontwikkelen als het gaat om bewegen, spreken, eten en drinken, leren of sociale ontwikkeling en gedrag. De mate en soort ontwikkelingsproblemen die voorkomen is sterk afhankelijk van de ernst en type van CP en voor ieder kind verschillend. Bijvoorbeeld: Het ene kind heeft moeite met rennen en springen, maar kan prima gymmen en sporten met andere kinderen, terwijl het andere kind een hulpmiddel nodig heeft.
Hoe uw kind zo goed mogelijk kan functioneren met Cerebrale Parese
We stemmen onze revalidatie af op de leeftijd en mogelijkheden van uw kind. Samen met u bepalen we welke extra hulp of advies er nodig is. Tijdens de revalidatie zullen u uw kind geïnformeerd en geadviseerd worden hoe uw kind zich zo optimaal en zelfstandig mogelijk kan ontwikkelen.
Leeftijdsafhankelijke revalidatie
Is uw kind 7 jaar of ouder? Dan besteden we veel aandacht aan vaardigheden als zelfstandig communiceren en eten, leermogelijkheden, sporten en vrijetijdsbesteding.
Is uw kind boven de 16? Dan richten we ons op zelfstandig functioneren, opleiding, werk, vrijetijdsbesteding en (seksuele) relaties. Voor oudere kinderen richt de begeleiding zich steeds meer op goede diagnostiek en advies aan kind en omgeving, hoe zij zaken zo goed mogelijk zelf kunnen doen.
Hoe eerder hoe beter
Hoe eerder de revalidatie start, hoe meer uw kind leert. Bovendien betekent een vroege start dat u direct goed geïnformeerd bent. Dit maakt het mogelijk om u kind optimaal te begeleiden.
Wanneer is revalidatie bij Cerebrale Parese zinvol?
Heeft uw kind CP? Dan kan het zijn dat hij of zij moeite heeft met bewegen, zoals stijfheid (spasticititeit) of aansturen van bewegingen, bijvoorbeeld ataxie of dyskinesie. Dit kan invloed hebben op de motorische ontwikkeling, taal-spraakontwikkeling, leren, eten en drinken. In al die gevallen is het zinvol om advies te vragen aan een revalidatiearts en eventueel om aanvullende behandeling te volgen.
CP register
Rijndam is een van de deelnemende centra aan het CP register. In het Nederlands CP register staat belangrijke informatie over alle kinderen met cerebrale parese in Nederland. De revalidatiearts, ouders en het kind zelf, vullen hier geanonimiseerd gegevens in over het kind, zoals welke behandeling is toegepast, hoe gaan de dagelijkste activiteiten en hoe voelt een kind zich. Door informatie over behandelingen en de resultaten te verzamelen, willen we landelijk de zorg voor kinderen met cerebrale parese verbeteren.
We benaderen ouders of zij en hun kind interesse hebben om deel te nemen aan het CP register. U kunt ook zelf bij uw revalidatiearts aangeven dat u geïnteresseerd bent of een e-mail sturen naar cpregister@rijndam.nl. We informeren u dan hoe dit in zijn werk gaat.
Speciale programma's
- Locaties:
- Ringdijk
Is uw kind tussen de 2 en 14 jaar en gebruikt het zijn of haar aangedane hand weinig? Dan bieden we een aantal groepstherapieën waarbij we de niet-aangedane arm in een spalk of sling doen. Zo stimuleren we het gebruik van de aangedane arm. Het doel van de behandelmethode is om kinderen bewust te maken wat zij allemaal wel kunnen met de aangedane hand. Door te werken met thema’s als circus of zomer maken we uw kind enthousiast om aan de slag te gaan. Het is de bedoeling dat u ook thuis oefent. U krijgt daarvoor adviezen en tips.
Meer informatie- Locaties:
- Erasmus MC - Sophia
Kan uw kind zich niet makkelijk bewegen doordat de stand van een gewricht niet goed is of spieren verkort zijn? In overleg met de revalidatiearts kan ervoor gekozen worden om dit te verbeteren met gips. Dit wordt het meeste gedaan bij verkorting van de kuitspieren. Hierbij worden het onderbeen en de voet ingegipst in lichtgewicht kunststofgips. U kind moet zoveel mogelijk lopen met dit gips en krijgt daarom een gipsschoentje over het gips heen. Na 1-2 weken beoordelen we het resultaat. Als het nodig is passen we de stand verder aan en geven we opnieuw gips.
Meer informatie