Is uw kind niet in staat een regulier muziekinstrument te bespelen, maar wil hij of zij wel graag muziek maken? Laat u dan informeren over de mogelijkheden voor uw kind tijdens het spreekuur Aangepaste instrumenten.

Muziek maken is niet alleen leuk, het heeft ook invloed op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Bovendien versterkt samen muziek maken het groepsgevoel en de discipline, evenals de sociale en emotionele vaardigheden. Bovendien leidt muziek maken vaak tot een positiever zelfbeeld.

Voor wie?

Voor kinderen die door fysieke beperkingen niet in staat zijn een regulier muziekinstrument, zoals een keyboard, blokfluit of gitaar te bespelen. Ook wanneer kinderen hun handen niet of minimaal kunnen gebruiken.

Aanpak

De revalidatiearts beoordeelt of het spreekuur Aangepaste instrumenten van Rijndam voor uw kind van meerwaarde is. Wanneer dit het geval is, wordt een afspraak ingepland.

Tijdens de afspraak wordt op basis van de beperking van uw kind gekeken welke instrumenten in aanmerking komen. U kunt hierbij denken aan de Magic flute, de elektronische saxofoon, muziek maken met schakelaars of muziek maken op de tablet. De verschillende mogelijkheden worden door uw kind getest. Meestal is in twee à drie sessies duidelijk welke mogelijkheden er zijn voor uw kind. Op basis van het advies is het aan u als ouder om eventueel over te gaan tot aanschaf. In veel gevallen kunt u een aanvraag indienen bij de stichting My Breath My Music. My Breath My Music maakt het mogelijk om aangepaste muziekinstrumenten te leasen tegen een beperkte vergoeding.

Om te leren spelen met het instrument zijn er een aantal routes.

  • Voor kinderen met een progressieve spierziekte is het bespelen van elektronische blaasmuziekinstrumenten onderdeel van de ademhalingstherapie van Rijndam Kinderrevalidatie.
  • Voor kinderen die op recreatieve basis muziekles willen, is er een beperkt aantal plaatsen tegen betaling. Dit is €36.- per half uur.
  • De stichting My Breath My Music biedt een training voor begeleiders (o.a. ouders, lokale muziekleraren en pgb’ers) om kinderen te ondersteunen bij het gebruiken van het instrument.

 

Kosten

Het spreekuur Aangepaste instrumenten is onderdeel van de revalidatiezorg en valt als zodanig binnen uw basisverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar geldt er geen eigen risico.

Aanmelden

Komt u voor het eerst met uw kind naar Rijndam? Dan kan uw huisarts of medisch specialist uw kind direct online bij ons aanmelden. U kunt ook een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist sturen naar de locatie Ringdijk (Rotterdam). In beide gevallen verzoeken we de verwijzer om zoveel mogelijk relevante (para)medische informatie mee te sturen. Wij nemen contact met u op voor een consult met de revalidatiearts. Hij beoordeelt of uw kind in aanmerking komt.

Wanneer uw kind bekend is bij Rijndam kan de revalidatiearts uw kind direct verwijzen.

Wat mee te nemen?

Bij het eerste bezoek aan Rijndam verzoeken we u een geldig identiteitsbewijs en verzekeringspasje van uw kind mee te nemen.