Hier vindt u alle voorzorgsmaatregelen voor poliklinische patiënten die wij treffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Mocht de informatie die u zoekt er niet tussen staan, neem dan telefonisch contact op via telefoonnummer 010 - 241 24 12.  Actuele informatie over het coronavirus leest u op de website van het RIVM

Klik hier om terug te gaan naar de hoofdpagina 'het coronavirus'.

Mondkapje verplicht

Met ingang van woensdag 21 oktober geldt een verplichting tot het dragen van een mondneuskapje bij het bezoek aan onze locaties. Dit is van toepassing voor medewerkers, poliklinische patiënten en bezoekers vanaf 13 jaar. Wij vragen u dit (niet medische) mondkapje zelf mee te brengen.

 • Uw mondneusmasker doet u op voor binnenkomst.
 • Zolang u zich binnen één van de gebouwen van Rijndam beweegt, draagt u het mondneusmasker.
 • Als u op uw plek zit én de 1,5 meter regel in acht kan nemen, mag het mondneusmasker tijdelijk af.
 • Ook bij het verlaten van onze locatie draagt u uw mondneusmasker.
 • Klinische patiënten hoeven geen mondneusmasker te dragen.


Lees hier hoe u een mondkapje op de juiste wijze gebruikt.

Therapie en behandelingen, op locatie en thuis

Het is op dit moment onmogelijk om alle patiënten fysiek op onze poliklinieken te ontvangen, omdat we ons aan de 1,5 meter regel moeten houden in de wachtkamers en gangen. Om uw veiligheid en die van onze medewerkers te garanderen, bepaalt de revalidatiearts op basis van medische urgentie, zoals risico op complicaties en medische achteruitgang, voor wie een bezoek op de polikliniek noodzakelijk is. We kunnen nog niet aangeven, wanneer we onze fysieke zorg op de poliklinieken verder kunnen opschalen. Dit is afhankelijk van de ontwikkelingen van het coronavirus en de versoepeling van maatregelen in de toekomst. Zolang we leven in een 1,5 meter samenleving, zien we u waar nodig op locatie, aangevuld met onze zorg op afstand.

 • Patiënten die voor een poliklinische afspraak op onze locaties kunnen komen, worden gebeld. Overige poliklinische afspraken worden zoveel mogelijk omgezet in een telefonische afspraak of teleconsult.
 • Ook als u afspraken heeft om fysiek in Rijndam te komen, betreft dit meestal maar een deel van de behandeling. Overige afspraken vinden telefonisch of via beeldbellen plaats. We maken hierbij gebruik van FaceTalk videoconsulten en het Rijndam Oefenportaal. Hiermee kan uw behandeltraject op veilige en uiteraard kwalitatief goede wijze doorgang vinden. 

 

Poliklinische afspraak op locatie

Patiënten die voor een poliklinische afspraak op onze locaties kunnen komen, worden gebeld. Overige poliklinische afspraken worden zoveel mogelijk omgezet in een telefonische afspraak of teleconsult. We hebben op al onze locaties maatregelen genomen, zodat u veilig de locatie kan bezoeken.

 • De polikliniek is zo ingericht, dat patiënten en medewerkers op veilige afstand van elkaar blijven.
 • Patiënten en ouders/begeleiders worden gescreend op klachten passend bij COVID-19. Deze uitvraag kan plaatsvinden tijdens het plannen van de afspraak, telefonisch voordat de afspraak plaatsvindt, bij binnenkomst en/of gedurende de behandeling. 
 • Onze patiënten blijven thuis bij klachten en laten zich testen. Na terugkeer uit een oranje/rood risicogebied en bij contactonderzoek blijft de patiënt 10 dagen in thuisquarantaine. Ook bij gezondheidsklachten die kunnen duiden op een besmetting met het coronavirus, kan de afspraak op locatie niet doorgaan.
 • Het dragen van een mondneusmasker is verplicht voor alle patiënten en bezoekers vanaf 13 jaar.
 • We vragen u om zo kort mogelijk voor uw afspraak naar Rijndam te komen.
 • U mag maximaal 1 begeleider meenemen.
 • Er mag maar een beperkt aantal mensen in de artsen- en behandelkamers. Als een patiënt samen met een begeleider komt én zij uit hetzelfde huishouden bestaan, wordt dit als 1 persoon gezien. De patiënt en begeleider, mits zij uit één huishouden komen, mogen binnen 1,5 meter bij elkaar zitten. Tussen patiënt/begeleider en de arts moet echter wel 1,5 meter afstand bewaard blijven.
 • U wordt bij binnenkomst verzocht een vragenlijst over uw contactgegevens en gezondheid in te vullen. Wanneer wij tijdens deze controle klachten constateren die passen bij COVID-19, kan uw afspraak niet doorgaan.
 • Ontsmet uw handen bij binnenkomst en was handen na het bezoek.
 • Risicovolle handelingen vermijden we of we nemen beschermende maatregelen.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van onze medewerkers.
 • Verlaat na uw afspraak direct de polikliniek.


Hieronder vindt u de voorzorgsmaatregelen die specifiek per locatie gelden. 

Heeft u vragen over uw poliklinische afspraak bij Rijndam, neemt u dan contact op met het secretariaat van uw behandellocatie of die van uw kind. 

Videobellen via FaceTalk

Alle poliklinische afspraken worden zoveel mogelijk omgezet in een telefonische afspraak of teleconsult. Met alle patiënten die in de nabije toekomst een afspraak hebben, wordt hierover contact opgenomen. We maken hiervoor gebruik van FaceTalk. Videoconsulten via FaceTalk voldoet aan de richtlijnen voor het beschermen van uw privacy. Alles wat u bespreekt blijft tussen u en de revalidatiearts of behandelaar. Klik hier voor uitgebreide informatie over videobellen via FaceTalk

Regels na vakantie in het buitenland

Laat u voor vertrek goed informeren over de geldende coronaregels van uw bestemming. Voorkom vervelende verrassingen op reis. Check vóór en tijdens uw vakantie alle risico’s en de kleurcode per land op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.  Wees bewust dat het reisadvies voor een land, of voor een regio, snel kan wijzigen. Bij code oranje of rood heeft dit maatregelen tot gevolg, zoals twee weken in quarantaine bij terugkomst of het niet tijdig kunnen terugreizen.

Keert u terug vanuit een oranje of rood risicogebied?

Dan geldt het dringende advies van de RIVM om 5 dagen in thuisquarantaine te gaan en deze 5 dagen af te sluiten met een COVID-test. Dit heeft ook gevolgen voor uw afspraken bij Rijndam. U kunt niet naar de locatie van Rijndam komen voor uw behandeling. We verzoeken u in dat geval uw afspraak tijdig bij ons af te zeggen. 

In overleg met uw behandelend arts wordt bepaald hoe uw behandeling voortgezet wordt. Dit kan telefonisch of via videoconsult zijn. Zodra u na de 5 dagen quarantaine klachtenvrij bent, is behandeling op locatie van Rijndam weer mogelijk.

Psychosociale ondersteuning

Kinderrevalidatie            

Voor kinderen die bij ons in behandeling zijn en hun familie bieden we op woensdag van 14.00 tot 15.00 uur een telefonisch spreekuur aan met een medewerker van de psychosociale vakgroep. Hier kunnen zij laagdrempelig terecht voor bijvoorbeeld vragen over omgaan met de situatie, maar ook om even hun verhaal kwijt te kunnen. U kunt op bovenstaande tijdstip contact opnemen met de receptie van locatie Ringdijk via 010 - 2111 777, die u doorverbindt. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Ziekenhuisrevalidatie    

Als u hieraan behoefte heeft, kunt u dit aangeven bij uw revalidatiearts of behandelaar.