In april 2007 kreeg Peter een motorongeluk, met een complete dwarslaesie als gevolg. Peter heeft anderhalve maand in het Erasmus MC gelegen. Daarna kwam hij revalideren bij Rijndam locatie Westersingel.

“Ik kwam binnen bij Rijndam met een decubituswond . Dit zorgde ervoor dat ik niet direct aan de slag kon. Toen de wond geheeld was, zijn we met kleine stapjes begonnen. Eerst ben ik gaan oefenen met zitten en dat werd steeds verder uitgebreid. Het oefenen van transfers is bijvoorbeeld belangrijk, maar ook balansoefeningen en andere fysieke trainingen. Daarnaast kreeg ik ook veel voorlichting. Er zijn verschillende dwarslaesiescholingen voor patiënten en partners of familie, zoals bijvoorbeeld blaas- en darmfunctie."

“Het is prettig dat er bij Rijndam gewerkt wordt als een team. Iedereen weet van elkaar wat de vorderingen zijn, maar ook andere zaken worden gedeeld. Als ik bijvoorbeeld een mindere dag had, dan werd dit op het teamoverleg besproken en gekeken of het wenselijk was aanpassingen te doen in de therapie.”

“Mijn behandelteam bestond uit een fysiotherapeut en een ergotherapeut. Voor het emotionele component was er de maatschappelijk werker en ook een psycholoog. Of je wel of niet met een psycholoog wilt praten is aan jezelf, maar het wordt wel aangeraden."

Sportief

“Zodra het kon ben ik gaan sporten. Ik ben heel actief gaan basketballen. In eerste instantie bij Arrows ‘81 die bij Rijndam trainen, daarna ook bij verschillende andere teams. Ik heb het tot het nationale team geschopt, maar heb dit jaar helaas moeten besluiten te stoppen. Ik woon redelijk ver weg van de sporthal waar getraind wordt. De kosten voor 4 à 5 keer per week trainen zijn niet meer te dragen.”

Gelukkig is er ook een nieuwe uitdaging. Peter heeft zich op aandringen van Jan, de fysiotherapeut, in 2013 aangesloten bij de Rijndam Racers. En na maanden trainen zelf en onder begeleiding bij Rijndam was het 26 juni zover. De HandbikeBattle in Oostenrijk.

‘Wat een supermooie week was dat. Echt een geweldige ervaring. We waren enkele dagen voor de battle al in Oostenrijk om te acclimatiseren. Dit in verband met de luchtvochtigheid en de hoogte. Ook hebben we deze dagen benut om stukjes van de berg te oefenen en hebben we een clinic gehad van Jetze Platz.
Ik had me voorgenomen om het lekker op me af te laten komen en dat was maar goed ook, want wat een berg is dat! Maar ik heb het gehaald en als je boven bent, ben je de pijn vergeten. Als ik de kans krijg doe ik volgend jaar weer mee.’

Doorzettingsvermogen

"Mijn persoonlijkheid en doorzettingsvermogen hebben mij zover gebracht. Maar dit betekent niet dat het niet moeilijk is geweest. Je verandert als persoon, gaat anders naar het leven kijken. Door mijn dwarslaesie heb ik vrienden verloren en gewonnen. Ik heb geleerd dat vriendschap en liefde van twee kanten moet komen. Als dit niet zo is, moet je er geen energie in steken. Natuurlijk doet dit in het begin pijn, maar nu zie ik het als iets positiefs.”

“Zelf kende ik Rijndam niet. Ik was er weleens langsgereden met uitgaan, maar verder had ik geen idee wat er precies gebeurde. Dit is ook de reden dat ik mijn verhaal vertel. Ik vind het belangrijk dat mensen weten wat er in revalidatiecentra zoals Rijndam gebeurd. Maar ook dat de ene dwarslaesie de andere niet is. Bij een complete dwarslaesie komt er bijvoorbeeld geen functie terug en bij een incomplete dwarslaesie kunnen functies zich wel herstellen. Maar ook de hoogte van de laesie maakt uit voor hetgeen je kunt. Als ik ga stappen vragen mensen regelmatig wat ik mankeer. Ik vind dat prima. Ik heb liever dat je het vraagt dan dat je met vragen blijft lopen.”

“Tegenwoordig ben ik zelf betrokken bij de dwarslaesietrainingen van Rijndam als ervaringsdeskundige. De artsen en behandelaars behandelen de feitelijke, theoretische kant. Ik vul dit aan met mijn verhaal, zodat ze het ook nog geloven. Want artsen en behandelaren weten heel veel, maar ervaren het niet, dat blijft anders”.

“Verder ben ik op zoek naar een baan, maar dat valt nog niet mee. Voor het ongeluk was ik vrachtwagenchauffeur. Dat was mijn lust en mijn leven. Nu moet ik iets anders gaan doen. Ik voel me weer net alsof een kind op school een beroepskeuze moet maken.  Binnenkort ga ik een beroepskeuzetest doen bij Rijndam Arbeidsrevalidatie. Ik denk dat het iets moet gaan worden binnen de zorg en ondersteuning van mensen met een beperking.

Wilt u ook uw verhaal delen? Neem dan contact op via communicatie@rijndam.nl.

Wat is decubitus?

Decubitus of doorligwonden is het ontstaan van wonden ten gevolge van druk-, schuif- of wrijfkrachten of combinatie ervan op het weefsel. Door voortdurende druk worden kleine bloedvaatjes dichtgedrukt. Het weefsel krijgt dan te weinig zuurstof en voedingsstoffen met als gevolg dat de huid en onderliggende weefsels afsterven. Het is dus niet zozeer een huidletsel (al gaat het daarmee wel gepaard), maar wel een afsterven van onderhuids weefsel en spieren

Wat zijn transfers?

Transfers betekent letterlijk overzetten of overplaatsen. Wanneer u een dwarslaesie heeft is het van belang transfers te kunnen maken van uw rolstoel naar bijvoorbeeld de bank, uw bed of het toilet.