Onze klinisch linguïst Van de Sandt-Koenderman is vandaag benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau. Van de Sandt-Koemderman heeft door de combinatie van gedegen wetenschappelijk onderzoek en haar grote klinische expertise veel bijgedragen aan de afasiebehandeling in Nederland. Ook internationaal wordt ze zeer gewaardeerd. Van de Sandt-Koenderman ontving de Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Aboutaleb. Klik hier voor een beeldverslag van de benoeming.

Actief in diverse stichtingen
Van de Sandt-Koenderman heeft veel tijd en energie gestoken in Stichting Afasie Rotterdam (SAR). In de eerste jaren van de SAR werd de basis gelegd voor het vooraanstaande, internationale afasieonderzoek dat op dit moment nog steeds in Rotterdam plaatsvindt, in een samenwerkingsverband tussen Rijndam Revalidatie en Erasmus MC. In 2005 is Van de Sandt-Koenderman tot het bestuur van Stichting Afasie Nederland toegetreden, met name om de klinisch-wetenschappelijke poot te vertegenwoordigen. Tevens is zij initiatiefnemer van AfasieNet en is vanaf de oprichting bij de Stuurgroep en later de Stichting betrokken geweest als bestuurslid.

Ontwikkeling van test-en therapiemateriaal
Met het ontwikkelen van materialen heeft Van de Sandt-Koenderman bijgedragen aan de goede linguïstische en logopedische zorg voor mensen met afasie in Nederland. En tevens een bijdrage geleverd aan onderzoek naar het effect van verschillende vormen van taaltherapie in verschillende stadia bij mensen met afasie. Door haar inzet op dit vlak zijn de behandelmogelijkheden voor mensen met afasie verbeterd. En dit heeft vervolgens weer geleid tot veranderingen in het beeld en beleid dat neuropsychologen en neurologen hebben van afasie en afasietherapie.