Vrijdag 20 en zaterdag 21 april vond het 25ste NVDG congres plaats. Een jubileum, dat georganiseerd mocht worden door Rijndam Revalidatie. Na maandenlange voorbereiding door onze medewerkers van de afdeling dwarslaesie/heelkunde was het zover: het NVDG congres ‘BACK TO THE FUTURE, dwarslaesierevalidatie in 2030. Graag blikken wij nog even terug.

Op 20 april werd afgetrapt met twee mooie symposia. Het mini-symposium ‘Herstel van mobiliteit in de dwarslaesierevalidatie' en het verpleegkundig symposium ‘Op naar 2030, ben jij er klaar voor?' vonden op onze hoofdlocatie in Rotterdam plaats. Dit werd gevolgd door een spetterend feest op het voormalige cruiseschip SS Rotterdam.

Zaterdag 21 april werd, ook op de SS Rotterdam, het NVDG congres ‘Back to the future’ gehouden. Met circa 300 deelnemers van multidisciplinaire revalidatieteams uit Nederland en Vlaanderen was het een van de drukst bezochte NVDG congressen van de afgelopen jaren. Met een interessant programma en toekomstscenario’s voor de zorg werden de deelnemers een dag lang geboeid en meegenomen naar dwarslaesierevalidatie in 2030.

Binnen het thema werd er in de ochtend gesproken door Bertjo Renzenbrink (revalidatiearts en bestuurder), Rutger Osterthun (revalidatiearts en onderzoeker), Bob de Wit (professor strategisch leiderschap), Herman van der Kooij (hoogleraar biomechatronica en revalidatietechnologie) en Michiel Zuidam (plastisch (hand)chirurg). Het middagprogramma bestond uit een scala aan workshops met thema's als leefstijl, toegepaste robotica en de patiëntenzorg van de toekomst.

Met dank aan onze sponsoren voor het mede mogelijk maken van dit NVDG congres.