Speciaal voor behandelaars die jongeren begeleiden in hun revalidatieproces is er nu een gratis e-learning beschikbaar om met de Groei-wijzer te werken. Deze digitale module coacht behandelaars hoe zij kinderen en jongeren met een beperking beter kunnen ondersteunen in hun groei naar meer zelfstandigheid. 

Kennis delen
Het zelfstandig worden is voor ieder kind een uitdaging, maar voor jongeren met een beperking komt er nog meer bij kijken. De Groei-wijzer is een instrument om een gesprek aan te gaan over opgroeien en om dit vervolgens te vertalen naar een actieplan en wordt al enkele jaren op kleine schaal toegepast in de kinderrevalidatie. Door de goede ervaringen heeft de afdeling Kinderrevalidatie bij Rijndam samen met het Erasmus MC het initiatief genomen om deze kennis breder te delen met andere revalidatiecentra. Liselotte Cornet, ergotherapeut bij Rijndam: “Ik merkte dat het voeren van een ‘Groei-wijzer’ gesprek heel handig en motiverend werkt voor de jongeren en hun ouders. Zij gaan daadwerkelijk met een aantal plannen de deur uit die tot een grotere zelfstandigheid leiden. Vandaar dat we met deze succesvolle methode graag meer jongeren willen bereiken”.

Jongeren denken mee
Om het gebruik van de Groei-wijzer verder te ondersteunen, is een e-learning ontwikkeld die vrij verkrijgbaar is. Sander Hilberink, senior onderzoeker bij het Erasmus MC vertelt: “Naast de betrokkenheid van de ontwikkelaars van de Groei-wijzer en behandelaars, hebben ook jongeren en hun ouders meegedacht met de inhoud en vorm van de module. Door deze samenwerking zijn er verrassende vragen opgekomen, die van te voren niet waren bedacht”. Rijndam Revalidatie en Erasmus MC ontwikkelden de e-learning in samenwerking met UMC Groningen en LOCOmotion. De module is te vinden op www.freelearning.nl.