Binnenkort start Rijndam Revalidatie in samenwerking met het Erasmus MC en de Edwin van der Sar Foundation een onderzoek naar een nieuw revalidatieprogramma voor mensen met een subarachnoïdale bloeding (SAB). Veel patiënten die zo’n bloeding tussen de hersenen en de schedel hebben gehad, hebben last van vermoeidheidsklachten. In het onderzoeksproject, genaamd RE-SAB, wordt onderzocht of het volgen van het nieuwe revalidatieprogramma leidt tot minder vermoeidheid, en een betere kwaliteit van leven.

Het revalidatieprogramma
De deelnemers aan het RE-SAB project worden 6 maanden lang begeleid door een revalidatiearts, maatschappelijk werker en ergotherapeut van Rijndam Revalidatie. Deze begeleiding is gericht op het omgaan met vermoeidheid en het geven van informatie over de gevolgen van een SAB. Daarnaast volgt elke deelnemer dichtbij huis fitheidstrainingen bij een ‘Meet Me @ the Gym’ centrum, een initiatief van de Edwin van der Sar Foundation en de Hersenstichting. Beweegcentra met het ‘Meet me @ the Gym’ – label beschikken over gecertificeerde, deskundige begeleiders voor sporters met hersenletsel. In zo een centrum kunnen de deelnemers in een rustige omgeving sporten en krijgen ze professionele begeleiding.

Het onderzoek
Patiënten die een SAB hebben gehad en vermoeidheid ervaren, worden door de afdeling Neurologie van het Erasmus MC uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. Door het volgen van de deelnemers wordt onderzocht of deelname aan het nieuwe revalidatieprogramma zorgt voor minder vermoeidheid en een betere kwaliteit van leven. Het uiteindelijke doel is een passend revalidatieprogramma te kunnen bieden aan SAB-patiënten die vermoeidheid ervaren. Groot voordeel in het RE-SAB-project is dat patiënten de fitheidstrainingen in hun eigen omgeving kunnen doen. In combinatie met de begeleiding vanuit Rijndam Revalidatie, hopen we dat dit bijdraagt aan het verminderen van de vermoeidheid en het verbeteren van de kwaliteit van leven na een SAB.

Onderzoeksteam
De onderzoeker van het RE-SAB project is Lianne de Vries (Erasmus MC en Rijndam Revalidatie). Zij wordt in Rijndam Revalidatie begeleid door dr. Majanka Heijenbrok-Kal en in het Erasmus MC door dr. Rita van den Berg-Emons en prof. dr. Gerard Ribbers van de afdeling revalidatiegeneeskunde en dr. Fop van Kooten van de afdeling neurologie. De Edwin van der Sar Foundation maakt de trainingen mogelijk in de Meet me @ the Gym centra. Dit project wordt medegefinancierd door de Erasmus MC pilotprojectsubsidie Doelmatigheid.