Lintjesregen bij Rijndam! Onze collega Ruud van de Wel is vandaag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving deze onderscheiding uit handen van de burgermeester van Albrandswaard Hans Wagner. Ruud heeft deze bijzonder onderscheiding ontvangen voor zijn internationale inzet om mensen met een zware lichamelijke handicap de mogelijkheid te bieden muziek te maken, onder andere door middel van zelf ontwikkelde elektronische instrumenten.

Therapeut bij Rijndam
Als therapeut bij Rijndam Kinderrevalidatie is Ruud in 2000 gestart met een pilot om ademhalingstherapie aantrekkelijker te maken dmv het bespelen van een elektrische saxofoon met ademhalingstechnieken. Het bleek een schot in de roos, de kinderen waren enthousiast en ademhalingstherapie werd al snel een apart onderdeel in het aanbod van Rijndam.

Omdat het instrument nog niet voor iedereen te bespelen was paste Ruud eigenhandig de instrumenten aan zodat iedereen muziek kon maken. Ruud ontwikkelde ook methodiek, schreef een makkelijk leesbare muzieknotatie en lanceerde in 2005 de website Mybreathmymusic.com.

Bijzonder contact
Een advocaat met een hoge dwarslaesie in New York, David Whalen was onder de indruk van het werk van Ruud en nam contact met hem op. Ruud en David onderhouden sindsdien intensief contact en samen ontwikkelen ze een nieuw instrument: De MIDI Side flute. Een elektronisch blaasinstrument dat door een combinatie van het bewegen van het hoofd en blazen werd bespeeld.

Magic Flute
Na een intensieve wereldwijde zoektocht werd Brian Dillon gevonden. Brian is een uitvinder en maakt al jaren apparatuur voor mensen met een lichamelijke beperking. Samen met Brian wordt de Midi Side flute omgetoverd tot een verbeterde versie: de Magic Flute. Door dit instrument wordt muziek nog toegankelijker gemaakt voor de doelgroep.

My Breath My Music
In 2008 richt Ruud de stichting My Breath My Music op met steun van Rijndam Revalidatie met als doel ervoor te zorgen dat elk kind met een ernstige lichamelijke handicap de mogelijkheid heeft muziek te maken. Dit doet de stichting door:
– instrumenten ter beschikking te stellen door middel van het uitlenen van zelfontwikkelde of speciaal aangepaste muziekinstrumenten (ondersteunen);
– het ontwikkelen van nieuwe instrumenten (ontwikkelen);
– het uitdragen van ons gedachtegoed door middel van workshops (inspireren);
– het verspreiden van onze kennis door middel van cursussen, opleidingen, website, publicaties, folders enz.(ondersteunen / adviseren) zich snel ontwikkelen.

De stichting is ontzettend populair in binnen- en buitenland en heeft al veel mensen aan het musiceren gebracht, wat te danken is aan Ruud zijn enthousiasme, vindingrijkheid en inzet.