In de week van 5-12 oktober 2019 organiseert AfasieNet, het landelijke platform voor afasie in Nederland, ‘De Week van de Afasie.’ Het is de eerste keer dat deze week wordt georganiseerd. Met deze week wil AfasieNet een grotere bekendheid geven aan afasie en laten zien dat afasie mensen door heel Nederland raakt op heel veel verschillende manieren. De Week van de Afasie wordt gedragen door: mensen met afasie, hun naasten, logopedisten, afasietherapeuten, docenten, studenten, wetenschappers en verwijzers. Zij organiseren in de Week van de Afasie individueel of samen een activiteit om afasie onder de aandacht te brengen.

30.000 mensen plus hun partners, kinderen, vrienden, buren…
Afasie is een beperking in het gebruik van taal, ontstaan door niet aangeboren hersenletsel (NAH). Door schade in de taalgebieden van de hersenen, bijvoorbeeld na een beroerte, kunnen mensen met afasie verschillende problemen ondervinden bij het begrijpen en uiten van taal. Iemand met afasie kan daardoor niet goed onder woorden brengen wat hij wil zeggen. Dat is niet alleen lastig voor hemzelf, maar ook voor zijn gesprekspartners. In Nederland hebben 30.000 mensen afasie, een stoornis waar ook een heel sociaal netwerk mee te maken heeft: partners, kinderen, ouders, familieleden, kennissen, vrienden, collega’s, hulpverleners, ambtenaren en middenstanders.

De Week van de Afasie bij Rijndam Revalidatie
Rijndam is een landelijk expertisecentrum voor afasie en beschikt over het grootste Afasieteam van Nederland. Gedurende de Week van de Afasie besteedt Rijndam daarom ook extra aandacht aan afasie. Met voorlichting, tips en oefeningen leren bezoekers meer over afasie in een stand in de hal van locatie Westersingel. Daarnaast schreef onze vrijwilliger en huisdichteres José van Zutphen speciaal voor deze week een rap. Tot slot, vindt op vrijdag 11 oktober een open spreekuur plaats bij het Afasieteam van Rijndam. Het spreekuur is voor iedereen die meer wil weten over afasie, kijk voor meer informatie op onze website.