Maandag 22 maart wordt de Arm Activity Tracker voor het eerst toegepast in een wetenschappelijke studie binnen Rijndam. In deze studie onderzoeken onderzoekers van het Erasmus MC of de tracker gebruiksvriendelijk is en het gebruik van de aangedane arm kan verhogen. Dit onderzoek vindt plaats onder 20 patiënten die een beroerte hebben gehad. De studie loopt tot in het najaar van 2021. De resultaten van het onderzoek zullen worden gebruikt om het systeem verder te optimaliseren.

De Arm Activity Tracker is een soort stappenteller, maar dan voor de arm. De tracker wordt gedragen op beide polsen, net als een horloge. Het systeem meet hoeveel de aangedane arm wordt gebruikt in het dagelijks leven. Patiënten dragen de polssensoren de hele dag. Via het schermpje van het polsapparaat kunnen patiënten zien of ze hun aangedane arm voldoende gebruiken. Als patiënten hun aangedane arm te weinig gebruiken, dan herinnert het polssysteem hen eraan om de arm in te zetten. Dit doet het polssysteem door kort te trillen en visuele berichten weer te geven op het schermpje. Als patiënten hun aangedane arm voldoende gebruiken, dan geeft het schermpje een belonend bericht weer.

De patienten kunnen een app op hun telefoon installeren, die wordt gekoppeld aan de tracker. In de app kunnen patiënten gedetailleerde informatie zien over hun armgebruik, bijvoorbeeld het armgebruik per uur van de dag. Ook kunnen ze in de app medailles verdienen voor het halen van dagelijkse doelen.

De therapeuten kunnen een bijbehorende PC app gebruiken. Daarin kan de therapeut uitgebreide informatie zien over het armgebruik van de patiënten. Therapeuten kunnen patiënten op basis van deze informatie coachen om het armgebruik in het dagelijks leven te verbeteren.

Waarom hebben we de Arm Activity Tracker ontwikkeld?
Na een CVA (beroerte) is gebruik en oefening van de aangedane arm belangrijk voor het herstel. Maar CVA patiënten hebben soms moeite om hun aangedane arm voldoende te gebruiken. De innovatieve Arm Activity Tracker herinnert patiënten eraan om de aangedane arm in te zetten, en doet dat op een motiverende manier. Zodoende is de verwachting dat het systeem het herstel van de aangedane arm kan bevorderen. De Arm Activity Tracker is ontwikkeld voor toepassing in de revalidatiekliniek en voor in de thuissituatie.

Wie hebben dit ontwikkeld?
De hoofdonderzoeker en projectcoördinator is dr. Ruben Regterschot van de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Erasmus MC. Projectleider is dr. Hans Bussmann van dezelfde afdeling. De Arm Activity Tracker is ontwikkeld door het Erasmus MC, Rijndam Revalidatie, en het bedrijf 2M Engineering in het ATTRACTIF project. Het project werd in 2018 opgestart. 

Rol van Rijndam in dit project
Het project is gefinancieerd door Health Holland en Rijndam Revalidatie. Implementatie in de zorg stond centraal. Veel patiënten, artsen en behandelaars van Rijndam hebben door middel van co-creatie een belangrijke rol gespeeld bij de productdefinitie, de testtoepassingen en bij de evaluatie van het systeem in de afgelopen 2 jaar.