Sandra Titulaer, kinderrevalidatiearts bij Rijndam, is tevens ‘Head of Classification World Para Alpine Skiing en Snowboard’. Vanuit haar bestuursfunctie bij de sportbonden World Para Alpine Skiing & SnowBoarding reist zij af naar de Paralympische Winterspelen in PyeongChang.

Gast van het Internationaal Paralympisch Comité
Sandra Titulaer is ook skilerares voor mensen met een beperking: “Skiën en skiles geven is al vanaf mijn studententijd een grote hobby. Sinds 1995 geef ik vooral les aan mensen met lichamelijke beperkingen. Ik heb daarvoor ook een speciale opleiding gevolgd in Oostenrijk”. Deze achtergrond zorgde voor de juiste ervaring om in aanmerking te komen voor de opleiding van ‘classifier’ in 2010. Inmiddels is zij hoofd van de internationale classificatie. Het classificatiesysteem zorgt ervoor dat de aard of mate van de handicap niet bepalend is voor winst of verlies van een sportwedstrijd. “Als gast van het Internationaal Paralympisch Comité observeer ik tijdens de Winterspelen de deelnemende skiërs en snowboarders in relatie tot hun classificatie. Deze input neem ik mee om het selectiesysteem steeds verder te verbeteren”.

Wintersport kans voor mensen met een beperking
Titulaer kent sommige Nederlandse deelnemers al van jongs af aan en heeft hen geadviseerd en gestimuleerd om te gaan wintersporten. “Het grote voordeel van een wintersportactiviteit is dat het hele gezin kan meedoen en dat het kind met een beperking niet aan de kant hoeft te zitten. Ik ben super trots op de negen Nederlandse deelnemers. Ik weet hoe hard ze hebben getraind hiervoor en waar ze vandaag komen. Ik hoop dat deze Spelen ook andere mensen met een beperking stimuleren om te gaan wintersporten.”

Classificatie draagt bij aan een eerlijke wedstrijdsport
Aangezien geen enkele beperking gelijk is, kunnen sporters met een beperking een competitief nadeel ondervinden tijdens de sportbeoefening. Om dit te voorkomen worden sporters gekeurd en worden aangeleverde gegevens geanalyseerd en gecontroleerd door zogeheten ‘classifiers’. Dit classificatiesysteem bepaalt wie er mag meedoen aan een bepaalde sport en zorgt voor een klasse-indeling. Hierdoor is de sportprestatie alleen afhankelijk van talent, fitheid, kracht, uithoudingsvermogen, tactisch inzicht en mentale focus.

Sandra Titulaer in actie als ‘classifier’ www.paralympic.org