340 dagen nadat de eerste coronatest in Nederland is afgenomen, zijn er volgens het RIVM in heel het land ruim een miljoen mensen positief getest op Covid- 19 (cijfers 15 februari 2021). In Zuid-Holland zijn relatief veel mensen besmet geraakt met corona. Niet iedereen die positief is getest, wordt ziek. Veel mensen krijgen slechts milde klachten of geen klachten. Anderen worden echter doodziek, zoals Ali-Ario Vahabi. Hij belandde in maart vorig jaar bijna drie weken op de intensive care (IC). Mede dankzij de verschillende therapieën  bij Rijndam Revalidatie is hij goed hersteld.

Dordtenaar Ali-Ario Vahabi (52) kreeg als één van de eerste Covid-19 en kwam in maart op de IC in het ASz terecht. “Mijn vrouw had eerst koorts en voelde zich een halve dag ziek. Daarna kreeg ik het. De dokter zei: ‘dat is griep’. Maar na een week voelde ik me steeds beroerder. Ik moest 24 uur per dag hoesten en sliep helemaal niet. Er waren nog geen teststraten. Ik werk als senior technisch beheerder voor een laboratorium diagnostisch centrum. Via mijn werk kon ik een test doen, die de Erasmus Universiteit vervolgens keurde. Mijn test bleek  positief en voor ik het wist werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Eerst op de longafdeling en vrij snel daarna op de IC. Ik weet er niets meer van, alleen dat ik veel nare dromen heb gehad. Voor mijn vrouw en twee zoons was het veel erger. Zij moesten in quarantaine en konden een tijd lang niet bij me zijn. Het was heel spannend voor hen.”

Vechter
Na 19 dagen kwam Ali-Ario bij. Hij vertelt: “Daarna ging het herstel relatief snel en wilde ik niets liever dan naar huis. Ik ging rondjes lopen op de afdeling. Even dag zeggen hier en daar en zelf naar de wc gaan. Na een paar dagen mocht ik naar huis en startte de revalidatiebehandeling via de polikliniek van Rijndam in Dordrecht bij revalidatiearts Rich. Eerst alleen online, vanwege de lockdown. Vanaf mei mocht ik daarnaast ook één keer per week op locatie komen trainen. Ik kreeg oefeningen mee voor thuis. Vooral mijn handen en armen waren slap geworden. Ik was 11 kilo afgevallen en moest mijn spieren weer opbouwen. Ik dronk proteïnedrankjes, kocht gewichten en een elastiek om te trainen.”

Roeien in de Biesbosch
Hij vervolgt: “Ik ben een echte sporter, speelde professioneel volley- en voetbal. De laatste jaren zit ik in het veteranenteam van Excelsior. Dat is denk ik, mijn redding geweest. Deze  zomer heb ik een kajak gekocht. Ik bedacht dat ik mijn armen ook met roeien goed zou kunnen trainen. Wat een plezier heb ik beleefd aan het peddelen in de Biesbosch! Ik hield altijd  al van vissen en nu heb ik er een nieuwe hobby op het water bij. In september kon ik weer vijf à zes kilometer aan één stuk lopen en was mijn revalidatie feitelijk klaar. Fysiek gaat het goed, maar ik ben nog niet de oude. Mijn werk is heel exact. Daar moet ik scherp voor zijn. Nu moet ik een tekst soms twee of drie keer lezen. Dat vind ik lastig om te accepteren. Ik hoop dat dit ook weer beter wordt.” 

Geen aanstellerij
Revalidatiearts Marieke Rich: “De effecten van het virus verschillen per persoon. Er zijn patiënten op de IC beland, die daarna relatief snel zijn opgeknapt. En er zijn mensen die thuis een week ziek waren maar nog lange tijd vermoeid zijn en kortademig. Alles is mogelijk. Wie corona heeft gehad moet niet denken, dat hij of zij zich aanstelt als deze maanden later nog klachten heeft.” “Wie thuis herstelt van corona maar klachten houdt, raad ik aan om contact op te nemen met de huisarts. Er is namelijk veel mogelijk qua begeleiding. Je moet denken aan fysiotherapie, ergotherapie en/of psychische ondersteuning. Fysiotherapeuten in de regio hebben zich geschoold om mensen die Covid-19 hebben doorgemaakt, therapie  op maat te bieden.” 

Via huisarts naar fysio
De revalidatiearts vervolgt: “Rijndam biedt medisch specialistische revalidatie, zowel klinisch als poliklinisch. Op de polikliniek van Rijndam aan de Albert Schweitzerplaats 25 (naast  het ASz) revalideren mensen die intensieve begeleiding van verschillende behandelaars nodig hebben. Een deel van de IC-patiënten gaat na een Covid-19 infectie naar huis, een ander deel wordt opgenomen voor revalidatie in een verpleeghuis of revalidatiecentrum zoals Rijndam. Als revalidatieartsen kunnen we betrokken zijn bij de behandeling in de  verpleeghuizen maar de begeleiding zelf wordt daar in huis verzorgd. De mensen die thuis ziek zijn geweest en problemen houden, kunnen aan de huisarts advies vragen over verdere  begeleiding.” 

Niet op je benen staan 
“Omdat het Covid-19 virus nieuw is weten we nog niet wat de gevolgen kunnen zijn voor patiënten op lange termijn. We hebben bij Rijndam uiteraard ervaring met revalidatie van mensen die op de IC hebben gelegen vanwege andere aandoeningen. Zo is er na een IC-opname eigenlijk altijd sprake van spierzwakte, soms ook van gevoelsstoornissen. Een dag op de IC betekent in de regel een week revalideren. Mensen krijgen aan de beademing op de IC spierverslappers en zeker als je 50-plus bent, kun je vlak na een opname op de IC soms niet meer op je benen staan. Tijdens de eerste coronagolf lagen mensen soms wel 20 of 30 dagen op de IC. Bij dit virus kunnen mensen ook longproblemen krijgen die aanhouden na hun ziekbed. Dit betreft een kleine groep.” 

Luisteren naar je lijf 
“Welke therapie een herstelde patiënt nodig heeft, verschilt van persoon tot persoon. Het allerbelangrijkste is, dat mensen beseffen dat ze niet over hun grenzen heen moeten gaan, maar luisteren naar hun lichaam. En ook zou ik willen zeggen: blijf niet tobben maar zoek hulp via de huisarts. We horen van mensen die in februari vorig jaar ziek zijn geweest, die nu nog klachten hebben. Vaak is het beter om een stapje terug te doen,” adviseert Rich. 

Artikel uit magazine Dort Centraal geschreven door Eveline van de Lagemaat