Rijndam Orthopedietechniek beschikt over een specialistisch team op het gebied van orthesen. Dat team biedt u de juiste ondersteuning bij de keuze van de juiste orthese. Ons team vindt het erg belangrijk om u optimaal te betrekken bij de keuze van de orthese. U moet er immers mee gaan functioneren.

Van aanmeten tot afleveren

Aanmeten

Tijdens uw eerste bezoek nemen we de maten op, een orthese moet namelijk goed om uw lichaam passen. Hieronder beschrijven we de verschillende manier hoe Rijndam Orthopedietechniek dat kan doen. Omdat de keuze voor een bepaalde meetmethode sterk afhankelijk is van verschillende variabelen is vooraf niet te bepalen welke methode onze instrumentmaker gebruikt voor uw orthese.

Gipsen

Onze orthopedisch instrumentmaker neemt handmatig enkele maten bij u op. Vervolgens maakt de instrumentmaker een gipsafdruk. Hiervoor heeft Rijndam Orthopedietechniek een speciale gipsruimte.

Scannen

De orthopedisch instrumentmaker heeft ook de keuze om uw been te scannen. Dit proces is ongevaarlijk en pijnloos. Aan de hand van het scanmodel maakt Rijndam Orthopedietechniek uw prothese. Tijdens het scannen kijkt u zelf mee op een beeldscherm.

Maken

Voordat Rijndam Orthopedietechniek de orthese produceert, bewerkt de instrumentmaker het model handmatig.

Passen

Na het aanmeten duurt het ongeveer twee weken voordat uw orthese pasklaar is. U komt dan bij ons terug om de pasvorm te testen. Om er achter te komen welke aanpassingen nog nodig zijn, kijkt onze instrumentmaker naar de pasvorm, lengte en stand van uw orthese.

Afleveren

Bij het afleveren wordt gekeken of alles in orde is. Als dit zo is, dan krijgt u de orthese mee naar huis. Het is belangrijk om de tijd dat u de orthese draagt op te bouwen. Uw instrumentmaker vertelt u dit. Er kan in overleg met uw fysiotherapeut een opbouwschema worden opgesteld.

Soorten orthesen

Een orthese is een hulpmiddel dat om een deel van uw lichaam zit en dit lichaamsdeel ondersteunt of corrigeert. Voorbeelden van orthesen zijn helmen, spalken, korsetten en steunzolen. Rijndam Orthopedietechniek maakt de orthesen voor u op maat.

We maken onderscheid tussen de volgende orthesen:

  • Hoofd- of nekorthesen
  • Romporthesen
  • Hand-, pols-, elleboog- en vingerorthesen
  • Beenorthesen

Hoofd- of nekorthesen
 

Helm

Als u erg moeilijk of instabiel loopt, is het mogelijk dat uw arts u een valhelm voorschrijft. De valhelm dient ter bescherming van uw hoofd, gezicht, kin en/of kaak. Andere gevallen waarin een arts de valhelm voorschrijft zijn als u of uw kind lijdt aan epilepsie, of u recentelijk bent geopereerd aan uw hoofd.

Halskraag

Een halskraag  ondersteunt of stabiliseert  uw nek om zo uw klachten te verminderen. De behandelend arts schrijft de halskraag voor als u last heeft van nekklachten. Bijvoorbeeld na een zwaar ongeval.

Romporthesen
 

Breukband

Wanneer u een lies- of buikbreuk heeft, dan biedt een breukband ondersteuning. Dankzij de breukband blijven uw organen in uw buik op de juiste plaats.

Scoliosebrace

Heeft uw kind een kromming in de rug? De scoliosebrace is een korset dat hierbij helpt. Dit korset zorgt ervoor dat de bocht in de rug niet groter wordt tijdens de groei.

Een korset

Een korset geeft uw rug steun en stabiliteit en zorgt voor vermindering van pijn in uw onderrug. Rijndam Orthopedietechniek levert korsetten van verschillende materialen voor verschillende aandoeningen.

Hand-, pols-, elleboog- en vingerorthesen
 

Hand- of polsorthese

De pols is een gewricht dat u vaak gebruikt bij dagelijkse bezigheden. Wanneer u uw handen of polsen niet goed kunt gebruiken, dan levert dit belemmeringen voor u op.  De hand- of polsorthese zorgt ervoor dat uw polsen of handen tot rust komen. Daardoor bent u in staat ze gemakkelijker te gebruiken. De orthese is gemaakt van stof, leer, kunststof of siliconen.

Elleboogorthese

Wanneer u uw elleboog niet ver genoeg kunt strekken, biedt de elleboogorthese uitkomst. De orthese zorgt voor stabiliteit waardoor u uw arm toch kunt gebruiken. Ook bij een breuk die niet wil herstellen, kan de arts een elleboogorthese voorschrijven.

Vingerorthese

Vingerorthesen of zilversplints zijn kleine spalkjes die veel meer weg hebben van een mooi vormgegeven sieraad dan van een hulpmiddel. Toch hebben ze wel degelijk een functie. Deze orthesen verbeteren de stand van uw gewrichten, maken bepaalde bewegingen onmogelijk en ondersteunen bewegingen van uw vingers. Op voorschrift van de arts meet Rijndam Orthopedietechniek de zilveren orthesen aan. Vervolgens bestellen we de orthesen voor u of laten we deze maken door onze zilversmid.

Beenorthesen
 

Knieorthese

Een knieorthese schrijft de arts voor wanneer u last heeft van uw knie. Bijvoorbeeld na een (sport)ongeluk, door slijtage of hypermobiliteit van uw gewricht. De knieorthese biedt uw kniegewricht extra ondersteuning of het ontziet het juist van teveel belasting. Soms is een eenvoudige confectieorthese voldoende om u op weg te helpen. In andere gevallen maakt Rijndam Orthopedietechniek voor u een orthese op maat.

Knie-enkel-voetorthese

Een knie-enkel-voet-orthese (KEVO) biedt uitkomst bij de behandeling van standafwijkingen, spierzwakte of om de gewrichten in uw been te ondersteunen. Omdat het mogelijk is dat u de KEVO de hele dag of nacht moet dragen, is het belangrijk dat de orthese goed aansluit bij uw lichaam, klachten, wensen en mogelijkheden.

Enkel-voetorthese

Met de enkel-voetorthese (EVO) loopt u gemakkelijker en veiliger. Deze spalk zorgt ervoor dat uw voet in de zwaaifase omhoog blijft staan en bij het neerkomen in de goede stand staat. Hierdoor kunt u uw voet veilig belasten. Ook zijn er EVO's die de afzet van uw voet ondersteunen, zodat u iets sneller en makkelijker loopt. Ook wordt een EVO soms voorgeschreven om te voorkomen dat u door uw knie zakt.