Bij Rijndam Orthopedietechniek zoeken we samen met u naar een geschikte beenprothese. Een prothese die past bij uw wensen, mogelijkheden en activiteiten. U krijgt begeleiding van een expertiseteam dat gespecialiseerd is op het gebied van beenprothesen. Zij weten als geen ander hoe bepalend een goed passende prothese is voor de kwaliteit van uw leven.

Rijndam Orthopedietechniek vindt het erg belangrijk om u écht te betrekken bij de keuze van de prothese. U moet er immers mee gaan functioneren. Daarom laten we u ook altijd kennis maken met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beenprothesen.

Uw eerste bezoek

Voordat we met u gaan kijken naar de geschikte prothese, maken we graag eerst kennis met u.

Bij het kiezen van de prothese is het namelijk belangrijk om te weten waarvoor u de prothese wilt gebruiken. Wilt u de prothese bij alle dagelijkse activiteiten gaan gebruiken of alleen bij bepaalde activiteiten of hobby’s? Verwacht u dat de prothese vuil wordt bij het gebruik? En wat te denken van het uiterlijk van uw prothese? Rijndam Orthopedietechniek houdt rekening met al uw wensen.

Bij Rijndam Orthopedietechniek krijgt u een eigen instrumentmaker. Onze instrumentmakers zijn opgeleid om goed naar u te luisteren en de juiste vragen te stellen. Om het gesprek zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat ook u uw wensen goed weet te verwoorden.

Stel u zelf daarom de volgende vragen:

 • Wat gaat er goed en wat kan er beter?
 • Wat moet er bereikt zijn als u de spreekkamer verlaat?
 • Wat wilt u beter kunnen met uw prothese?
 • Bij pijnklachten: waar en wanneer heeft u pijn?
 • Bij problemen met de pasvorm: sinds wanneer heeft u last en op welke momenten?

Van aanmeten tot afwerken

Aanmeten

Tijdens uw eerste bezoek nemen we de maten van uw been op. Hieronder beschrijven we de verschillende manier hoe Rijndam Orthopedietechniek dat kan doen. Omdat de keuze voor een bepaalde meetmethode sterk afhankelijk is van verschillende variabelen is vooraf niet te bepalen welke methode onze instrumentmaker gebruikt voor uw prothese.

Gipsen

Onze orthopedisch instrumentmaker neemt handmatig enkele maten bij u op. Vervolgens maakt de instrumentmaker een gipsafdruk. Hiervoor heeft Rijndam Orthopedietechniek een speciale gipsruimte.

Scannen

De orthopedisch instrumentmaker heeft ook de keuze om uw been te scannen. Dit proces is ongevaarlijk en pijnloos. Aan de hand van het scanmodel maakt Rijndam Orthopedietechniek uw prothese. Tijdens het scannen kijkt u zelf mee op een beeldscherm.

MSS

De MSS-methode (modulair socket system) is een nieuwe methode van aanmeten. De orthopedisch instrumentmaker meet uw nieuwe prothese dan direct over uw liner (siliconen kous) en stomp aan.

Maken

Voordat Rijndam Orthopedietechniek de prothesekoker maakt, bewerkt de instrumentmaker het model nog handmatig of in de computer.

Passen

Na het aanmeten duurt het een week voordat de prothese pasklaar is. U komt dan bij ons terug om de pasvorm van de koker te testen. De prothese is nu nog niet afgewerkt, dus ziet er wat vreemd uit. Dit is tijdelijk. Om er achter te komen welke aanpassingen nog nodig zijn, kijkt onze instrumentmaker naar de pasvorm, lengte en stand van de prothese.

Testen

Nu mag u uw prothese gaan testen. Hoe voelt de prothese bij het lopen en zitten? Lukt het om er binnen en buiten mee te lopen? En voelt u nog ergens pijn of druk? Pas als u tevreden bent over de pasvorm, dan is Rijndam Orthopedietechniek dat ook. Alleen dan maken we de koker definitief.

Afwerken

Bij Rijndam Orthopedietechniek besluit u zelf welke afwerking uw prothese krijgt. Zo zijn er prothesen gemaakt met een logo van een voetbalclub en kleurrijke illustraties. U kunt ook kiezen voor een afwerking die zoveel mogelijk lijkt op uw andere been. Bespreek uw wensen met de orthopedisch instrumentmaker.

De opbouw van een prothese

Een prothese is opgebouwd uit veel verschillende onderdelen:

 • Prothesekoker
 • Binnenkoker
 • Liner
 • Knie
 • Buis
 • Voet

Prothesekoker

Elke prothese heeft een buitenkoker, de zogeheten prothesekoker. Dit is het gedeelte dat uw been omvat en waaraan de rest van de prothese wordt vastgemaakt. De pasvorm van de koker is voor iedereen uniek. Net als de keuze voor de kleur. Veel mensen kiezen voor huidskleur, maar u kunt ook vragen om een andere kleur of illustratie die u mooi vindt.

Binnenkoker

Het doel van de binnenkoker is om de druk op te vangen, de huid van uw stomp te beschermen en kleine vormveranderingen van de stomp op te vangen. De binnenkoker is in de meeste gevallen gemaakt van zacht materiaal.

Liner

De liner is de hoes die over uw stomp komt. Het doel van de liner is om de druk op te vangen, de huid van de stomp te beschermen en kleine stompveranderingen op te vangen. Voor de bevestiging van de liner aan de koker zijn diverse oplossingen: liners met pinsysteem, liners met een touwtje en liners met een of meer ringen.

Knie

Er zijn veel verschillende knieën op de markt, met verschillende eigenschappen. Rijndam Orthopedietechniek levert alle soorten mechanische en elektronische knieën. Aan alle knieën zitten voor- en nadelen. Samen met u bekijken we welke knie het best bij u past.

Buis

De buis vormt de verbinding tussen de buitenkoker of de knie en de prothesevoet. In eerste instantie is de prothese nog niet afgewerkt en is de buis zichtbaar.

Voet

Uw gewicht, activiteitenpatroon en wensen bepalen de keuze van de voet. Als u veel zit, is het belangrijk dat uw voet stabiliteit biedt. Bent u juist graag buiten? Dan kiest Rijndam Orthopedietechniek voor een ‘actievere’ voet. Een voet die voor alle activiteiten geschikt is en aan alle wensen voldoet, bestaat helaas nog niet.

Het is daarom nodig dat u een compromis sluit tussen uiterlijk, functionaliteit en comfort. Uiteraard krijgt u bij uw keuze de juiste begeleiding van Rijndam Orthopedietechniek.

Hakhoogte

Het is bij sommige voeten mogelijk om de hakhoogte in te stellen. Dit is vooral handig als u veel verschillende schoenen draagt en vaak van schoen wisselt. Vraag uw instrumentmaker om advies.

Het onderhoud van uw prothese

Goed onderhoud van uw prothesekoker, binnenkoker, sokken en/of liner is heel belangrijk. Hiermee voorkomt u nare geurtjes en, nog belangrijker, infecties van de stomp. Bij aflevering van uw prothese krijgt u advies van onze instrumentmakers voor gebruik en onderhoud. In de verpakkingen van de stompsokken en liners vindt u ook gebruiks- en onderhoudsadviezen.

Onderhoud van de koker

Maak de prothese elke dag schoon met lauw warm water en ph-neutrale zeep. Spoel de koker goed schoon, zodat alle zeepresten verdwijnen. Droog de koker na de wasbeurt goed af.

Onderhoud van stompkousen

Gebruik elke dag schone stompkousen. Was uw stompkousen met de hand in een lauw sopje. Op de verpakking van de stompkousen vindt u het wasvoorschrift.

Onderhoud van de liners

Ook liners moeten u goed onderhouden. Voorschriften voor onderhoud vindt u bij de verpakking.

Nazorg

Tijdens de aflevering van de prothese krijgt u de volgende informatie van uw instrumentmaker:

Instructie voor onderhoud;
Informatie over de voorkomende huidproblemen en het herkennen hiervan;
Wat te doen bij problemen met het hulpmiddel of uw huid;
Gebruiksaanwijzingen (indien relevant);
Afsprakenkaartje met uw volgende afspraak en/of ons telefoonnummer;
Informatie over trainingsmogelijkheden.

APK

De term APK gebruiken wij voor Algemene Prothese Keuring. We roepen u jaarlijks op voor een controleafspraak. We bekijken dan samen met u of de prothese nog voldoet aan de eisen en uw wensen.

Wanneer bellen?

Bel Rijndam Orthopedietechniek vooral als:

 • De prothese te strak zit; uw been wordt blauw of u ziet striemen op uw been of u voelt vreemde tintelingen;
 • De prothese te wijd is; de prothese zakt af of draait;
 • De prothese vreemde geluiden maakt;
 • De prothese minder goed functioneert;
 • U blaren of andere huidproblemen krijgt.

Vervolgafspraken

In het eerste jaar dat u uw prothese heeft, komt u terug na ongeveer zes weken en drie maanden. U kijkt samen met uw instrumentmaker en de arts of de prothese aan de eisen voldoet. Als dit niet het geval is of uw been is bijvoorbeeld veranderd door het dragen, dan past Rijndam Orthopedietechniek uw prothese aan. Rijndam Orthopedietechniek maakt graag direct vervolgafspraken. U kunt altijd contact met ons opnemen.

We zijn te bereiken via telefoonnummer 010 – 241 25 55.

Ervaringsverhalen

Hoe ervaren onze klanten het leven met een prothese of orthese? Hoe passen ze zich aan deze verandering in hun bestaan aan? Welke hobbels moeten ze overwinnen en wat zijn hun angsten, verwachtingen en verlangens? Lees hier hun persoonlijke verhalen.