Bij Rijndam Orthopedietechniek bent u verzekerd van een deskundige behandeling op basis van actuele kennis, techniek en innovatie, mede dankzij onze samenwerking met het Hand- en Polscentrum en Rijndam locatie Erasmus MC. Een combinatie van gespecialiseerde artsen en behandelaars, technici en orthopedisch instrumentmakers zorgen voor de juiste begeleiding. Zowel tijdens uw revalidatie, als bij de keuze voor de armprothese.

Uw eerste bezoek

Tijdens de prothesevoorlichting verkent u samen met de ergotherapeut en de orthopedisch instrumentmaker de verschillende technische mogelijkheden. Welk soort prothese wilt u? Welke kokervorm? Welke onderdelen passen het beste bij u? Samen zoeken we naar de prothese die het beste aansluit bij uw wensen en mogelijkheden. We werken daarbij volgens een landelijk protocol voor het voorschrijven van armprothesen.

Pasprothese

De prothese ervaren. Dat doet u bij Rijndam Orthopedietechniek met de pasprothese. Hierdoor bent u in staat een weloverwogen keuze te maken.

 

 

 

 

Keuze van de prothese

Bij het kiezen van de prothese is het belangrijk om te weten waarvoor u de prothese wilt gebruiken. Wilt u de prothese bij alle dagelijkse activiteiten gaan gebruiken of alleen bij bepaalde activiteiten of hobby’s? Hoeveel precisie en kracht is daarbij nodig? Verwacht u dat de prothese vuil wordt bij het gebruik? En wat te denken van het uiterlijk van uw prothese? Rijndam Orthopedietechniek houdt rekening met al uw wensen.

Soorten armprotheses

Rijndam Orthopedietechniek maakt verschillende soorten prothesen. Welk type prothese u krijgt hangt van verschillende factoren af. Met de prothesen van Rijndam Orthopedietechniek heeft u een prothese die voor u op maat is gemaakt.

Myo-elektrische prothese

Wilt u voorwerpen goed vasthouden? De myo-elektrische armprothese stuurt door middel van spiersignalen een elektromotortje aan. Hierdoor sluit en opent de prothesehand. Als het niet mogelijk is om gebruik te maken van spiersignalen, is een schouderbandage met trekschakelaar een optie. De myo-elektrische prothese beschikt over een hand of haak.

Lichaamsbekrachtigde prothese

Met de lichaamsbekrachtigde prothese kunt u ook voorwerpen goed vastpakken. In plaats van gebruik te maken van een motor, sturen uw spieren door middel van een kabel deze prothese aan. Beweging van de schouder opent de hand, ontspanning sluit de hand. Bij een onderarmprothese is het ook mogelijk om bijvoorbeeld met een ellebooggestuurde prothese te werken. De lichaamsbekrachtigde prothese beschikt over een hand of haak.

Cosmetische prothese

De cosmetische prothese heeft geen grijpfunctie, maar is wel functioneel. Bijvoorbeeld om voorwerpen te fixeren of ondersteunen. Ook geeft de cosmetische prothese u weer de lengte van uw volledige arm. Zo functioneert u meer symmetrisch. Tot slot heeft de cosmetische prothese vooral de functie om de stand, vorm en kleur van uw eigen arm zo echt mogelijk na te maken.

Prothesefitting met aanpassing

Een prothesefitting met aanpassing is een aangemeten koker, waaraan u verschillende aanpassingen kunt koppelen. Dit gebeurt door middel van een speciaal koppelstuk. Perfect te gebruiken bij taken zoals eten, muziek maken of lichamelijke verzorging. De revalidatietechnicus maakt veel van deze aanpassingen voor u.

Geavanceerde prothesehanden

Er is op dit moment een aantal geavanceerde handen op de markt.

Kenmerken van de geavanceerde handen zijn:

 • Er zijn verschillende grepen met de hand mogelijk, zoals bijvoorbeeld de pincetgreep, balgreep of cilindergreep.
 • De hand kan worden aangestuurd door spiersignalen, vergelijkbaar met de bestaande elektrische handen.
 • Er zijn meerdere beweegbare vingergewrichten.
 • Deze handen zijn minder robuust. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor (alle) zwaardere activiteiten.
 • De handen bevatten meer elektrische onderdelen, waardoor er meer kans op storing en gebreken is.

Wilt u weten of een geavanceerde hand bij u past? Maak dan een afspraak via het medisch secretariaat om samen met de ergotherapeut en instrumentmaker uw mogelijkheden te bekijken Dit kan via 010 -241 25 55.

Van aanmeten tot afleveren

Aanmeten

Bij het aanmeten van uw prothese meet de orthopedisch instrumentmaker uw maten op. Vervolgens maakt de instrumentmaker een gipsafdruk. Na het aanmeten duurt het ongeveer een week voordat de proefkoker klaar is.

Passen

Tijdens de eerste pasafspraak past u de proefkoker. De instrumentmaker past de proefkoker aan tot de juiste pasvorm. Vervolgens komt u terug voor een tweede pasafspraak om de lengte en stand van de prothese te beoordelen. Wanneer de maten van de proefkoker voldoen, maken we de prothese definitief.

Afleveren

Tijdens de derde afspraak krijgt u de prothese mee. Is het uw eerste prothese? Dan krijgt u begeleiding van een ergotherapeut. 

Onderhoud

Slijtage

Een prothese is een gebruiksvoorwerp, maar het is belangrijk dat u er zorgvuldig mee omgaat. Bij de aflevering van uw prothese geeft Rijndam Orthopedietechniek u uitgebreid uitleg over het onderhoud en gebruik. De mate van slijtage hangt namelijk af van hoe u de prothese gebruikt en onderhoud.

Cosmetische handschoen

Een cosmetische handschoen is onderdeel van de armprothese. Na verloop van tijd wordt de handschoen vies. Was de prothesehand daarom altijd mee bij het wassen van uw handen. Zo krijgt de handschoen extra schoonmaakbeurten. Blijvend sprake van bepaalde vlekken? Vraag uw instrumentmaker om advies.

Beschermhandschoen

Verricht u activiteiten zoals tuinieren, klussen of schilderen? Draag dan een beschermhandschoen over uw prothesehandschoen. Een op maat gemaakte beschermhandschoen bestelt u bij de revalidatietechnicus van Rijndam Revalidatie.

Schoonmaken koker

De koker van uw prothese is gemaakt van giethars (hard materiaal) of siliconen (zacht, flexibel materiaal). Vraag dit na bij uw instrumentmaker.

Koker van giethars

Als uw koker van giethars is, adviseert Rijndam Orthopedietechniek u om de koker dagelijks van binnen schoon te maken met een vochtige doek. Gebruik eventueel alcohol bij lastig te verwijderen vuil.

Koker van siliconen

Rijndam Orthopedietechniek raadt u aan de siliconen koker elke avond van binnen schoon te maken. Het materiaal is licht poreus en neemt transpiratievocht, maar ook bodylotion op. Als resten in de koker trekken, veroorzaakt dit huidirritatie. Maak daarom bij het schoonmaken van de koker gebruik van alcohol.

Liner

Maak de liner dagelijks schoon met water. Gebruik geen zeep! Dit veroorzaakt huidirritatie. Rol de liner altijd netjes weer terug. Zo voorkomt u scheurtjes in de liner. Gebruik eventueel een standaard om de liner te drogen. Vraag voor meer informatie bij uw instrumentmaker naar het onderhoudsboekje van de leverancier.

Nazorg

Tijdens de aflevering van de prothese geeft Rijndam Orthopedietechniek u de volgende informatie:

 • Gebruiksaanwijzing;
 • Instructie voor onderhoud;
 • Informatie over de voorkomende huidproblemen en het herkennen hiervan;
 • Wat te doen bij problemen met het hulpmiddel of uw huid;
 • Afsprakenkaartje met nieuwe afspraak of ons telefoonnummer;
 • Informatie over trainingsmogelijkheden. Bij een eerste voorziening sluit uw ergotherapeut aan bij de afleverafspraak en gaat u meteen aan de slag met oefenen met uw prothese.

Wanneer bellen?

Bel Rijndam Orthopedietechniek vooral als:

 • De prothese te strak zit; uw arm wordt blauw of u ziet striemen op uw arm of u voelt vreemde tintelingen;
 • De prothese te wijd is; de prothese zakt af of draait;
 • De prothese vreemde geluiden maakt;
 • De prothese minder goed functioneert;
 • U blaren of andere huidproblemen krijgt.

Vervolgafspraken

In het eerste jaar met uw prothese komt u terug na ongeveer zes weken en drie maanden. U kijkt samen met uw instrumentmaker en de arts of de prothese aan de eisen voldoet. Als dat niet het geval is of uw arm is bijvoorbeeld arm veranderd door het dragen, dan past Rijndam Orthopedietechniek uw prothese aan. Rijndam Orthopedietechniek maakt graag direct vervolgafspraken. U kunt altijd contact met ons opnemen.

We zijn te bereiken via telefoonnummer 010 – 241 25 55.