Als je een chronische ziekte of een beperking hebt kun je te maken krijgen met dingen die gezonde leeftijdsgenoten niet meemaken, zoals: 

  • doktersbezoek & ziekenhuisopnames
  • medicijnen, medische ingrepen & leefregels
  • afwezigheid van school
  • niet mee kunnen doen met sociale/sportieve activiteiten

De cursus Op Koers is ontwikkeld door het Emma Kinderziekenhuis en nu ook te volgen bij Rijndam Revalidatie. De cursus bestaat uit 6 à 8 bijeenkomsten van anderhalf uur en wordt begeleid door twee cursusleiders, een GZ psycholoog en een (ortho)pedagoog.

Wat gaan we doen?

In de cursus leer je voor jezelf opkomen en krijg je meer waardering voor jezelf. Je kunt na de cursus gemakkelijker met bepaalde situaties omgaan en je leert manieren om positiever en met meer zelfvertrouwen in het leven te staan. Er wordt onder andere aandacht besteed aan het vinden van juiste informatie over je ziekte/beperking, ontspanning in stressvolle situaties, het omgaan met leeftijdsgenoten en piekeren.

We kijken samen video's, doen opdrachten en praten we met elkaar over verschillende onderwerpen die te maken hebben met ziekte/beperking en de gevolgen ervan. Hoe komt het dat je je soms rot voelt? Wat kun je hieraan doen? Wat kun je door je ziekte/beperking niet doen, maar vooral ook wat kun je wel doen? Hoe kom je aan de juiste informatie en hoe stel je vragen aan een dokter?

Wie zijn er nog meer?

In de groep kom je leeftijdsgenoten tegen die net als jij een chronische ziekte of beperking hebben. Er zijn groepen voor:

  • kinderen in het basisonderwijs (leeftijd 8-12 jaar)
  • jongeren in het voortgezet onderwijs (leeftijd 12-18 jaar)

Wat kost het om mee te doen?

De kosten vallen binnen de basisverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar geldt er geen eigen risico.

Waar is het?

De cursus vindt plaats bij Rijndam Revalidatie, locatie Ringdijk.

Hoe kan ik me aanmelden?

Kom je voor het eerst met je kind naar Rijndam? Dan kan de huisarts of medisch specialist je kind direct online bij ons aanmelden. De huisarts of medisch specialist kan ook een verwijsbrief sturen naar de locatie Ringdijk. In beide gevallen verzoeken we de verwijzer om zoveel mogelijk relevante (para)medische informatie mee te sturen. Wij nemen contact met je voor een consult met de revalidatiearts, die vervolgens beoordeelt of je kind in aanmerking komt. Is je kind al bekend bij Rijndan? Dan kan de revalidatiearts direct verwijzen.