Doel
Bij elke dwarslaesiepatiënt wordt bij opname en voor ontslag een meting van het rustmetabolisme uitgevoerd, op basis waarvan de patiënt een op maat gemaakt voedingsadvies krijgt dat bijdraagt aan gewichtsbeheersing.

Doelgroep
Dwarslaesiepatiënten opgenomen op de afdeling dwarslaesie/heelkunde.

Omschrijving
Ongeveer 45% van de patiënten met een recente dwarslaesie komt aan in gewicht tijdens of na de revalidatie. Dit gaat gemiddeld om een gewichtstoename van twee kilo per jaar. De diëtiste geeft tot nu toe een voedingsadvies aan de dwarslaesiepatiënt gebaseerd op de formule van de WHO met een correctie voor de dwarslaesie. Deze standaardformule is niet specifiek voor de patiënt, waardoor een patiënt alsnog teveel of te weinig calorieën per dag binnenkrijgt. Het is lastig om het gewicht van sommige dwarslaesiepatiënten onder controle te krijgen en dit vormt een groot probleem.

Met het meten van het rustmetabolisme wordt het energieverbruik in rust dat noodzakelijk is voor de primaire levensprocessen in kaart gebracht. Met het rustmetabolisme van de dwarslaesiepatiënt kan de diëtiste een voedingsadvies op maat opstellen voor beheersing van het gewicht. Het monitoren en de beheersing van het gewicht kan een grote bijdrage leveren aan een gezonde leefstijl tijdens de opname en zeker ook daarna.

Interne en externe samenwerkingspartners
Interne samenwerkingspartners: Marjolein Turk (diëtiste), Sandra van de Velden (diëtiste), Rutger Osterthun (revalidatiearts), Jessica Medina Silva (verpleegkundige dwarslaesie/heelkunde), Tessa Westendorp (beleidsmedewerker R&D) & Rogier Broeksteeg (fysiotherapeut, gezonde leefstijl).

Externe samenwerkingspartners: Rita van den Berg (bewegingswetenschapper Erasmus MC), Internist Erasmus MC

Projectleiding
Sietske van der Wiel, verpleegkundige dwarslaesie/heelkunde

Projectplanning
Mei 2018 tot en met maart 2019

Contact
Bij vragen kunt u contact opnemen via het contactformulier.