Doel
Ontwikkelen van een oplossing voor het verplaatsen/tillen van peuters met een cognitieve en/of fysieke beperking met als doel de kinderen zelfstandiger te maken en de groepsleiders te ontlasten.

Doelgroep
Peuters van twee tot vier jaar met een cognitieve en/of fysieke beperking.

Resultaatomschrijving
De groepsleiders en therapeuten van de peutergroepen moeten vaak tillen. Een paar voorbeelden: de kinderen moeten worden verschoond, worden verplaatst van de stoel naar de speelmat en in de stoel worden gezet om aan tafel te eten. Deze activiteiten zorgen bij de begeleiders voor knie- en rugklachten. Om hiervoor een oplossing te bieden, is een project opgestart in samenwerking met TU Delft.

Een student Industrieel Ontwerp is gestart met een fase van observaties en interviews. Op basis daarvan heeft zij de volgende ontwerpdoelstelling voor haar master thesis geformuleerd: 'snel en gemakkelijk gewicht verlichten voor de zorgverleners tijdens het optillen van een peuter van de grond, waarbij het ontwerp het revalidatieproces van de kinderen moeten ondersteunen.' Belangrijke conclusies waren dat de transfer snel, persoonlijk en aangenaam is voor de kinderen.

Op basis van de bevindingen heeft zij een prototype van de 'UP' ontworpen. Dit is een mat die kan bewegen naar verschillende hoogten. Dit maakt het mogelijk om op de grond te werken, zowel zittend als op stahoogte. Doordat de mat kan zakken tot de grond, kunnen kinderen nog steeds op en van de mat af kruipen. De geïmplementeerde leuningen met verstelbare scharnieren aan de zijkanten van de mat kunnen in een opwaartse positie worden geplaatst om te voorkomen dat de kinderen er van af vallen. Met de UP kan alleen de verticale lift worden vermeden, waardoor de rug en knieën van de verzorgers worden verlicht.

Tijdens dit project zijn verschillende testen uitgevoerd om het gebruik en het principe van de UP te testen. Om de UP te kunnen implementeren, komt er een vervolgopdracht om een definitief prototype te maken.

In samenwerking met
TU Delft

Projectleiding
Paula Gerlag, afstudeerstudent Design for Interaction, Industrieel Ontwerpen TU Delft
Tessa Westendorp, beleidsadviseur, R&D Rijndam
Dr. J.F.M. Molenbroek & Ir. I.A. Ruiter, Applied Ergonomics & Design, TU Delft

Projectplanning
Maart tot en met september 2016

Contact
Bij vragen kunt u contact opnemen via het contactformulier.