Doel
Opzetten van een innovatieve Osseointegratie (klikprothese) revalidatiebehandeling binnen Rijndam in samenwerking met het Erasmus MC en Rijndam Orthopedietechniek.

Doelgroep
In eerste instantie is de doelgroep patiënten met een beenamputatie die problemen ervaren met hun kokerprothese.

Resultaatoschrijving
Sinds september 2017 is gestart met het Osseointegratie Centrum Rotterdam voor operaties en revalidatie voor mensen met een (been)amputatie. De osseointegratiebehandeling wordt aangeboden in het Erasmus MC en Rijndam Revalidatie. Na osseointegratie behandeling kan een zogenaamde 'klikprothese' of 'snelsluitingprothese' gebruikt worden. Dit biedt voordelen voor mensen bij wie een kokerprothese tot klachten leidt, zoals meer (zit)comfort, minder pijn, meer prothesegebruik, betere participatie en meer mogelijkheden tot een actievere en gezonde leefstijl. Osseointegratie Centrum Rotterdam is een uniek samenwerkingsverband tussen de afdeling traumachirurgie van het Erasmus MC Rotterdam, Rijndam Revalidatie, locatie Westersingel en Rijndam Orthopedietechniek. Tevens bestaat er een nauwe samenwerking met the Osseointegration group of Australia (Sydney) en het RadboudUMC (Nijmegen), op het gebied van innovatie en wetenschappelijk onderzoek.
 

Samenwerking
Rijndam Orthopedietechniek
Traumachirurgie Erasmus MC
Radboud UMC

Interessante links

1. Artikel 'Osseointegrated prosthesis for patients with an amputation', Frölke JPM, Der Unfallchirurg, 17 januari 2017
2. Uitzending 'Hoe werkt een klikprothese', Zorg.nu - NPO2, februari 2017
3. Themanummer 'Osseointegratie', Korter maar Krachtig; jaargang 2, nr 6, juni 2015
4. Artikel 'Transfemorale Osseointegratie', Orthobode, nr 4 - 2014
5. Klinische les 'Klikprothese (endo-exoprothese) voor patiënten met een problematische amputatiestomp', Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2010;154:A2010

Projectleiding
Dorien Verduin, fysiotherapeut, afdeling Dwarslaesie/Heelkunde

Projectplanning
Oktober 2016 tot en met september 2018

Contact
Bij vragen kunt u contact opnemen via het contactformulier.