Doel innovatieproject
Ontwikkeling en implementatie van apps voor de iPad ter ondersteuning van het revalidatieproces bij kinderen met ademhalingsproblemen en mondmotorische problematiek. Op de iPad wordt de zogeheten GroovTube aangesloten. De patiënt ademt in of uit in het mondstuk van de GroovTube; de luchtstroom wordt geregistreerd en omgezet in beeldeffecten in speciaal voor dit doel ontwikkelde apps.

Doelgroep
Kinderen met een fysiek probleem, zoals spierziekte of een andere chronische aandoening, hebben baat bij het doen van ademhalingsoefeningen om de ademhaling en conditie te onderhouden.

Resultaatomschrijving
Voor kinderen en volwassenen met een chronische aandoening is het belangrijk dat de ademhaling en conditie worden onderhouden. Deze oefeningen zijn nog weleens een opgave, omdat ze niet leuk zijn en het resultaat weinig tastbaar is. De speciaal ontwikkelde apps stimuleren kinderen (en volwassenen) in spelvorm om hun ademhalingsoefeningen te doen. De patiënt wordt via visuele feedback direct beloond voor zijn inspanning; dit versterkt de motivatie en vergroot de efficiëntie van de revalidatiebehandeling. Bovendien registreren en analyseren de apps de ademhalingspatronen wat voor therapeuten van groot belang is.

GroovTube en apps: trainen ademhaling en mondmotoriek(4:00)
Stimuleren van ademhalingsoefeningen door speciaal ontwikkelde apps.

Doordat de GroovTube zeer handzaam is, kan het worden gebruikt als hulpmiddel in een therapeutische setting, maar ook thuis. Op dit moment zijn er vier apps beschikbaar in de App Store en is de vijfde app volop in ontwikkeling. Alle apps worden gratis ter beschikking gesteld. De GroovTube, inclusief startpakket kan worden aangeschaft voor € 1.499,- (excl. BTW). Bestelinformatie

Ruud van der Wel, ademhalingstherapeut en initiatiefnemer van de GroovTube: ‘Door de beeldende feedback van de ademhaling is het trainingselement groot. Het spelelement verhoogt de inzet. De beloning volgt direct op de inspanning, dit versterkt de motivatie’.

In samenwerking met
AudioRhoon

Interessante links
Ervaringsverhalen GroovTube en apps, website GroovTube
Oefen apps ademhaling, iTunes Preview

Projectleiding
Sylvie Suijkerbuijk, ergotherapeut

Projectduur
Januari 2013 tot en met december 2014

Contact
Bij vragen kunt u contact opnemen via het contactformulier.