Van maandag 17 augustus 2020 t/m april 2021 wordt er gewerkt aan metrostation Leuvehaven.
Hierdoor is de lift niet toegankelijk in de richting Slinge/De Akkers. De trapuitgang is wel bereikbaar gedurende de werkzaamheden. Patiënten en bezoekers van locatie Westersingel die gebruikmaken van de lift bij metrohalte Leuvehaven in de richting Slinge/De Akkers wordt het volgende geadviseerd:

 • Reis via metrostation Eendrachtsplein en stap uit aan de kant van Museumpark. Vanaf hier is uw bezoek binnen 10 minuten bij Rijndam Revalidatie locatie Westersingel.
 • Vanaf metrostation Eendrachtsplein kunt u ook tram 7 pakken richting halte Westplein. Vanaf deze tramhalte is uw bezoek binnen 6 minuten bij Rijndam Revalidatie locatie Westersingel.

Reizigers in de richting Rotterdam Centraal/Den Haag Centraal kunnen op station Leuvehaven wel gebruikmaken van de lift.

Bekijk hier de flyer van de RET voor meer informatie.

Vacaturenummer: QNE2095 Aantal uren: 32-36 uur
 • Standplaats:

Verpleegassistent │ 32-36 uur per week │ locatie Westersingel

 • Wil jij bijdragen aan de zoektocht van revalidatiepatiënten naar zelfvertrouwen en geluk?
 • Kunnen jouw collega’s altijd op jouw hulp rekenen?

 Dan is de vacature voor Verpleegassistent wat voor jou!

Wat ga je doen?
Jij hebt binnen een multidisciplinair team een belangrijke, ondersteunende rol in het complexe revalidatieproces. Je assisteert en ondersteunt collega’s bij de zorg op de behandelafdeling van Rijndam. Dit doe je door patiënten te helpen bij hun alledaagse bezigheden en hun sociale, recreatieve activiteiten binnen onze Kliniek. Hierbij let je goed op of de patiënt bijzonder gedrag vertoont die het behandelplan kan veranderen. Bovendien verricht je huishoudelijke werkzaamheden voor de patiënten in de kamers en algemene ruimtes en hulpmiddelen. Zo help je patiënten bij hun herstel en het verbeteren van hun zelfredzaamheid.

Daarnaast help en enthousiasmeer je collega’s, leerlingen en stagiaires tijdens hun werk en draag je bij aan een positief werk- en leerklimaat.

Wie ben jij?
Jij bent oplettend, hulpvaardig, proactief én hebt een flinke dosis inlevingsvermogen. Hierdoor zie jij het direct als iemand ondersteuning kan gebruiken en schiet je te hulp. Deze karaktereigenschappen zorgen er ook voor dat jij altijd bijdraagt aan een goede, professionele sfeer in het team. Jij vindt het belangrijk om er aan bij te dragen dat alle collega’s hun werk goed uit kunnen voeren. Je haalt er dan ook voldoening uit om jouw verzorgende en schoonmaakwerkzaamheden, met geduld, zeer goed uit te voeren.
Verder beschik je over:

 • ten minste een MBO niveau 2 diploma helpende zorg en welzijn;
  of een (niet afgeronde) opleiding Verpleegkunde niveau 4 of niveau 6 minimaal leerjaar 3;
 • kennis van HACCP (of je bent bereid om de cursus te volgen);
 • ervaring met het werken in de revalidatie zorg;
 • ervaring met het gebruik van tilliften;
 • voldoende kennis met betrekking tot verschillende culturen, levensgewoonten en levensbeschouwelijke invloeden;
 • een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) binnen een maand nadat je bij ons bent komen werken.

Wat bieden wij?
We bieden je een (parttime) dienstverband voor de duur van een jaar, met uitzicht op een vaste aanstelling. Het salaris is passend bij jouw taken en verantwoordelijkheden. De werktijden zijn flexibel. Naast dagdiensten, wordt ook in avond- en weekenddiensten gewerkt. Als Verpleegassistent word je ingedeeld in FWG schaal 25, minimaal €1.753,- en maximaal € 2.524,- bruto per maand o.b.v. 36 – urige werkweek. Inschaling is in deze schalen is afhankelijk van je ervaring (stage ervaring telt niet mee).
Bij ons kun je rekenen op:

 • Een vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering van 8,33%;
 • Korting op een nieuwe fiets of op je sportabonnement;
 • De mogelijkheid tot deelname aan een collectieve arbeidsongeschiktheids- en zorgverzekering;
 • Nabijheid van het openbaar vervoer en parkeermogelijkheden;
 • Een prettige werksfeer met collega’s die je goed inwerken en voor je klaar staan.

Verder heeft iedere medewerker in het kader van duurzame inzetbaarheid een persoonlijk levensfasebudget (PLB).

Waar is jouw werkplek?
Je werkt in de kliniek op onze hoofdlocatie aan de Westersingel in hartje Rotterdam. De kliniek bestaat uit: De Kinderafdeling waar wij de poli-dag-en klinische revalidatie voor kinderen en jongeren in de leeftijd 0-20 jaar op 15 bedden en in groepsgewijze dagrevalidatie verzorgen. De afdeling Neurorevalidatie is een afdeling met 61 bedden voor volwassen patiënten met centraal neurologische problematiek (met name CVA en traumatisch hersenletsel) met cognitieve stoornissen. De afdeling Dwarslaesie/heelkunde biedt klinische revalidatiegeneeskundige zorg aan patiënten met een dwarslaesie, multitrauma en amputaties op 40 bedden. 

Omdat de zorgzwaarte op de Kinderafdeling enorm kan verschillen zijn wij op zoek naar een verpleegkundige die graag op de afdeling Neurorevalidatie of Dwarslaesie/heelkunde wil komen werken, maar ook bereid en in staat is om op de Kinderafdeling te werken indien dat nodig is.

Wie zijn wij?
Werken bij Rijndam Revalidatie betekent bijdragen aan de beste revalidatiegeneeskundige zorg voor mensen met een beperking als gevolg van een lichamelijke ziekte, ongeval of aangeboren aandoening. Om deze topzorg vanuit 18 locaties te bieden, investeren we voortdurend in wetenschappelijk onderzoek, innovaties en opleiding. Werk jij binnenkort, samen met onze ruim 800 deskundige en betrokken medewerkers, ook aan meer kwaliteit van leven voor onze patiënten? Lees meer over onze organisatie en vacatures op: https://www.rijndam.nl/werken-bij/vacatures

Wil jij ons team komen versterken?
Je bent van harte welkom om een keer langs te komen of een dag mee te lopen om kennis te maken.

Direct solliciteren is natuurlijk ook mogelijk, vul dan het onderstaande formulier in vóór 1 september a.s.

Liever eerst contact? Stuur de afdeling HR een bericht via WhatsApp op 06 - 576 756 13 voor vragen over het werving- en selectieproces. Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met regieverpleegkundige Linda van den Heuvel (via 010 241 24 73).

Vacaturenummer: QNE2093 Aantal uren: 24-36
 • Standplaats:

MBO Verpleegkundige │ Kliniek │ 24-36 uur per week │ locatie Westersingel

“Ik ben heel positief! De verpleegkundigen maken altijd tijd voor een gesprek en luisteren naar mijn verhaal”.

 • Wil jij als verpleegkundige ook het verschil maken voor je patiënt?
 • Kun jij met je kennis, gezonde dosis humor en positieve energie onze patiënten weer nieuw perspectief geven?
 • Gaat je hart sneller kloppen van medisch specialistische revalidatiezorg?

Dan is de vacature voor MBO verpleegkundige misschien wat voor jou!

Wat ga je doen?
Je hebt als verpleegkundige een belangrijke rol binnen het multidisciplinaire team in het complexe revalidatieproces.

Als MBO verpleegkundige verleen je verpleegkundige zorg en begeleidt patiënten om herstel, gezondheid en zelfredzaamheid te bevorderen. Je bent het dagelijkse, centrale aanspreekpunt van de patiënten en hun naaste omgeving. Je bent nauw betrokken bij de langdurige, intensieve zorg en begeleiding van patiënten, die hard werken aan hun herstel en kwaliteit van leven. Hierdoor leer je hen écht kennen. Jij biedt patiënten, vaak na een ingrijpende gebeurtenis, een nieuw perspectief door hen te motiveren, hen ADL vaardigheden te leren en te begeleiden in het hervinden van vertrouwen en geluk.

Daarnaast help en enthousiasmeer je collega’s, leerlingen en stagiaires tijdens hun werk en draag je bij aan een positief werk- en leerklimaat.

Wie ben jij?
Je krijgt energie van het regisseren van de best mogelijke revalidatiezorg in samenwerking met andere zorgprofessionals op de afdeling. Vanuit jouw expertise als verpleegkundige ben je servicegericht en in staat om de juiste prioriteiten te stellen. Je bent proactief en denkt in oplossingen. Daarnaast ben je flexibel; zo ben je inzetbaar in verschillende diensten. Je levert graag een bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van verpleegkundige zorg door o.a. participatie in werkgroepen en het bijdragen aan protocollen en procedures.
Verder beschik je over:

 • afgeronde MBO opleiding tot verpleegkundige en een BIG-registratie;
 • relevante werkervaring als verpleegkundige, waarbij ervaring in de revalidatie mooi mee genomen zou zijn;
 • affiniteit met langdurige, intensieve zorg en begeleiding van patiënten;
 • een sterke motivatie om met de doelgroep te werken, affiniteit met het werken met kinderen en tieners;
 • een grote dosis humor en energie, omdat je onderdeel wordt van een hardwerkend team in een plezierige werksfeer;
 • een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) binnen een maand nadat je bij ons bent komen werken.

Wat bieden wij?
We bieden je een (parttime) dienstverband met een vaste aanstelling. Het salaris is passend bij jouw taken en verantwoordelijkheden. Je wordt ingedeeld in FWG schaal 45, max. € 3.225 = bruto per maand o.b.v. 36 – urige werkweek en afhankelijk van je ervaring en opleiding (CAO Ziekenhuizen).
Bij ons kun je rekenen op:

 • Een vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering van 8,33%;
 • Korting op een nieuwe fiets of op je sportabonnement;
 • De mogelijkheid tot deelname aan een collectieve arbeidsongeschiktheids- en zorgverzekering;
 • Een uitstekende pensioenregeling;
 • Nabijheid van het openbaar vervoer en parkeermogelijkheden;
 • Een prettige werksfeer met collega’s die je goed inwerken en voor je klaar staan.

Verder heeft iedere medewerker in het kader van duurzame inzetbaarheid een persoonlijk levensfasebudget (PLB).

Waar is jouw werkplek?
Je werkt in de kliniek op onze hoofdlocatie aan de Westersingel in hartje Rotterdam. De kliniek bestaat uit: De Kinderafdeling waar wij de poli-dag-en klinische revalidatie voor kinderen en jongeren in de leeftijd 0-20 jaar op 15 bedden en in groepsgewijze dagrevalidatie verzorgen. De afdeling Neurorevalidatie is een afdeling met 61 bedden voor volwassen patiënten met centraal neurologische problematiek (met name CVA en traumatisch hersenletsel) met cognitieve stoornissen. De afdeling Dwarslaesie/heelkunde biedt klinische revalidatiegeneeskundige zorg aan patiënten met een dwarslaesie, multitrauma en amputaties op 40 bedden. 

Omdat de zorgzwaarte op de Kinderafdeling enorm kan verschillen zijn wij op zoek naar een verpleegkundige die graag op de afdeling Neurorevalidatie of Dwarslaesie/heelkunde wil komen werken, maar ook bereid en in staat is om op de Kinderafdeling te werken indien dat nodig is en andersom.

Wie zijn wij?
Werken bij Rijndam Revalidatie betekent bijdragen aan de beste revalidatiegeneeskundige zorg voor mensen met een beperking als gevolg van een lichamelijke ziekte, ongeval of aangeboren aandoening. Om deze topzorg vanuit 18 locaties te bieden, investeren we voortdurend in wetenschappelijk onderzoek, innovaties en opleiding. Werk jij binnenkort, samen met onze ruim 800 deskundige en betrokken medewerkers, ook aan meer kwaliteit van leven voor onze patiënten? Lees meer over onze organisatie en vacatures op: https://www.rijndam.nl/werken-bij/vacatures

Wil jij onze teams komen versterken?
Je bent van harte welkom om een keer langs te komen of een dag mee te lopen om kennis te maken. Direct solliciteren is natuurlijk ook mogelijk, vul dan het onderstaande formulier in vóór 1 september a.s. 

Liever eerst contact? Stuur de afdeling HR een bericht via WhatsApp op 06 - 576 756 13 voor vragen over het werving- en selectieproces. Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met regieverpleegkundige Rhonda Jansen (via 010 241 24 66).

Vacaturenummer: QPK2094 Aantal uren: 32-36
 • Standplaats:

HBO Verpleegkundige Kliniek │ 32-36 uur per week │ locatie Westersingel
“Ik kan met alle vragen bij de verpleegkundigen terecht en ik voel mij begrepen”.

 • Gaat je hart sneller kloppen van medisch specialistische revalidatiezorg?
 • Heb jij talent voor ontwikkelen, coachen en organiseren?
 • Beschik je over natuurlijk leiderschap en kun je anderen inspireren?

Dan is de vacature voor HBO verpleegkundige misschien wat voor jou!

Wat ga je doen?
Je hebt als verpleegkundige een belangrijke rol binnen het multidisciplinaire team in het complexe revalidatieproces.

Als HBO verpleegkundige vervul je een regierol bij het initiëren, bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de verpleegkundige zorg. Je verleent en coördineert verpleegkundige zorg en psychosociale begeleiding om herstel, gezondheid en zelfredzaamheid van individuele patiënten te bevorderen. Je bent het aanspreekpunt voor de patiënten. Dit betekent dat je hen dagelijks begeleidt en van nodige informatie voorziet. Ook geef je voorlichting en (preventie-) advies, met betrekking tot het verpleegkundig revalidatieproces, zorgpaden en toekomstperspectief. Indien nodig verwijs je hen door naar een (mede)behandelaar.

Bovendien lever je een actieve bijdrage aan de ontwikkeling en implementatie van het verpleegkundig beleid en onderzoek. Jouw adviezen zijn gebaseerd op evidence based practices.

Richting collega’s heb je een coachende en consultatieve rol. Je begeleidt en enthousiasmeert collega’s, leerlingen en stagiaires tijdens hun werk. Je coacht hen bij casuïstiek, communicatievraagstukken of moreel beraad en draagt zo bij aan een positief leerklimaat.

Wie ben jij?
Je hebt talent voor ontwikkeling, coachen en organiseren. Je neemt initiatief en je wilt graag een bijdrage leveren aan zorgvernieuwing en aan het verder professionaliseren van de verpleegkundige beroepsgroep binnen Rijndam. Je overziet zaken snel, neemt graag het voortouw, beschikt over natuurlijk leiderschap en kunt anderen inspireren. Verder ben je ontwikkelingsgericht en heb je een afdeling overstijgend denkvermogen. Daarnaast kun je je uitstekend inleven en ook je eigen grenzen goed aangeven. Met je open houding maak je je sterk voor een goede teamspirit. Mensen kunnen echt bij jou terecht. Vanuit jouw expertise als verpleegkundige ben je servicegericht en in staat om de juiste prioriteiten te stellen. Daarnaast ben je flexibel inzetbaar.
Verder beschik je over:

 • afgeronde HBO opleiding tot verpleegkundige en een BIG-registratie;
 • ervaring in de revalidatiezorg;
 • affiniteit met langdurige, intensieve zorg en begeleiding van patiënten;
 • affiniteit met het werken met kinderen en tieners;
 • sterke coachende vaardigheden;
 • geduld en doorzettingsvermogen;
 • kennis en vaardigheden vereist op het gebied van informatie- en communicatietechnologie in de verpleegkundige zorg;
 • een uitstekende mondelingen en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid;
 • een grote dosis energie en humor;
 • een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) binnen een maand nadat je bij ons bent komen werken.

Wat bieden wij?
We bieden je een (parttime) dienstverband met een vaste aanstelling. Het salaris is passend bij jouw taken en verantwoordelijkheden. Je wordt ingedeeld in FWG schaal 50, max. € 3.664,00 bruto per maand o.b.v. 36 – urige werkweek en afhankelijk van je ervaring en opleiding (CAO Ziekenhuizen).
Bij ons kun je rekenen op:

 • Een vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering van 8,33%;
 • Korting op een nieuwe fiets of op je sportabonnement;
 • De mogelijkheid tot deelname aan een collectieve arbeidsongeschiktheids- en zorgverzekering;
 • Een uitstekende pensioenregeling;
 • Nabijheid van het openbaar vervoer en parkeermogelijkheden;
 • Een prettige werksfeer met collega’s die je goed inwerken en voor je klaar staan.

Verder heeft iedere medewerker in het kader van duurzame inzetbaarheid een persoonlijk levensfasebudget (PLB).

Waar is jouw werkplek?
Je werkt in de kliniek op onze locatie aan de Westersingel in hartje Rotterdam. De kliniek bestaat uit: de Kinderafdeling, hier verzorgen wij de poli-dag-en klinische revalidatie voor kinderen en jongeren in de leeftijd 0-20 jaar op 15 bedden en in groepsgewijze dagrevalidatie. De afdeling Neurorevalidatie is een afdeling met 61 bedden voor volwassen patiënten met centraal neurologische problematiek (met name CVA en traumatisch hersenletsel) met cognitieve stoornissen. De afdeling Dwarslaesie/heelkunde biedt klinische revalidatiegeneeskundige zorg aan patiënten met een dwarslaesie, multitrauma en amputaties op 40 bedden. De sfeer binnen de teams is zeer goed. Ondanks alle drukte en hectiek staan de collega’s klaar voor elkaar én voor elke patiënt.

Omdat de zorgzwaarte op de Kinderafdeling enorm kan verschillen zijn wij op zoek naar een verpleegkundige die graag op de afdeling Neurorevalidatie of Dwarslaesie/heelkunde wil komen werken maar ook bereid en in staat is om op de Kinderafdeling te werken indien dat nodig is.

Wie zijn wij?
Werken bij Rijndam Revalidatie betekent bijdragen aan de beste revalidatiegeneeskundige zorg voor mensen met een beperking als gevolg van een lichamelijke ziekte, ongeval of aangeboren aandoening. Om deze topzorg vanuit 18 locaties te bieden, investeren we voortdurend in wetenschappelijk onderzoek, innovaties en opleiding. Werk jij binnenkort, samen met onze ruim 800 deskundige en betrokken medewerkers, ook aan meer kwaliteit van leven voor onze patiënten? Lees dan meer over onze organisatie en vacatures op: https://www.rijndam.nl/werken-bij/vacatures

Wil jij onze teams komen versterken?
Je bent van harte welkom om een keer langs te komen of een dag mee te lopen om kennis te maken. Direct solliciteren is natuurlijk ook mogelijk, vul dan het onderstaande formulier in vóór 1 september a.s. 

Liever eerst contact? Stuur de afdeling HR een bericht via WhatsApp op 06 - 576 756 13 voor vragen over het werving- en selectieproces. Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met regieverpleegkundige Rhonda Jansen (via 010 241 24 66).

Externe onderzoeken

Onderzoekrapport - Leven met een dwarslaesie
 

Dit onderzoeksrapport bevat resultaten van het Nederlandse deel van de “International Spinal Cord Injury (InSCI) Community Survey” (InSCI-NL). InSCI bestaat uit een enquête naar de gezondheid, het functioneren en het welbevinden van mensen met een dwarslaesie of een caudalaesie, en persoonlijke en omgevingsfactoren die daarop van invloed zijn.

De enquête is uitgevoerd om gegevens te verkrijgen die bruikbaar zijn voor zorgverleners en patiëntenorganisaties om de leefsituatie van mensen met een dwarslaesie wereldwijd te verbeteren. In Nederland is het onderzoek uitgevoerd door Rijndam Revalidatie, De Hoogstraat Revalidatie, het Universitair Medisch Centrum Groningen en Dwarslaesie Organisatie Nederland.

Lees het onderzoek hier.

ZonMw heeft een subsidie van bijna € 500.000 toegekend aan CO-FLOW, een onderzoek van de afdelingen Longgeneeskunde, Intensive Care, en Revalidatiegeneeskunde van het Erasmus MC, in samenwerking met Rijndam Revalidatie en Zorginstelling Laurens. Zij gaan hiermee onderzoek doen naar de langetermijngevolgen van COVID-19. Eerder ontvingen zij hiervoor vanuit de betrokken partijen een startfinanciering van € 60.000.

Nazorg
Na ziekenhuisontslag volgen COVID-19 patiënten verschillende nazorgpaden, zoals bijvoorbeeld in een revalidatiecentrum, verpleeghuis, of fysiotherapiepraktijk. Deze nazorgpaden zijn gericht op en ontwikkeld voor deze nieuwe patiëntengroep. Er is nog weinig bekend over het uiteindelijke herstel na COVID-19 en het effect van deze nazorgpaden.

Beter afstemmen
Dr. Rita van den Berg-Emons, afdeling Revalidatiegeneeskunde Erasmus MC: ‘We verwachten dat patiënten die COVID-19 hebben doorgemaakt, na ziekenhuisontslag nog lang klachten kunnen ondervinden op verschillende gebieden. Door het onderzoek krijgen we inzicht in de langetermijngevolgen van COVID-19 en wordt de nazorg beter afgestemd op de patiënt. Hierdoor kunnen we aan deze nieuwe en complexe groep patiënten de juiste zorg op het juiste moment bieden. Nu en in de toekomst.’ 

Patiënten volgen
Om de nazorgpaden door te ontwikkelen worden patiënten, die in de regio Rotterdam-Rijnmond in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest, gedurende 2 jaar systematisch gevolgd. Zo wordt een groot aantal gegevens verzameld, zoals over patiëntstromen, zorggebruik, en (voorspellers van) lichamelijk, cognitief, en psychologisch herstel.

Start
Medio juni is een begin gemaakt met de voorbereidingen van de studie. Het onderzoek wordt verder uitgevoerd in samenwerking met diverse ziekenhuizen en zorginstellingen in de regio Rotterdam-Rijnmond.

Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door het COVID-19 Programma Zorg en Preventie van ZonMw.

 

Stimulatie van een zenuwknoop in de onderrug, het spinale ganglion, wekt spierreacties op waardoor mensen met een volledige dwarslaesie weer kunnen staan met ondersteuning. Dat stellen onderzoekers van het Erasmus MC in het wetenschappelijke tijdschrift Neuromodulation. Het onderzoek is een samenwerking tussen de afdelingen Neurochirurgie, Neurowetenschappen, Klinische Neurofysiologie, Pijngeneeskunde en Revalidatiegeneeskunde van het Erasmus MC, en Rijndam Revalidatie.

Innovatief onderzoek
Uniek aan het onderzoek is de manier waarop de beenspieren werden gestimuleerd. “We hebben een apparaatje geplaatst dat elektrische stroompjes afgeeft direct op de zenuwknoop (het spinale ganglion, ofwel DRG) in de onderrug. Deze plek is tot nu over het hoofd gezien door dwarslaesieonderzoekers. Zij waren gefocust op het stimuleren van het ruggenmerg zelf en keken niet naar de zenuwknoop. Wij hebben dit voor het eerst gedaan’’, zegt promovenda Sadaf Soloukey van Erasmus MC.

De zenuwknopen vormen een uniek gebied buiten het centrale zenuwstelsel waar zich ook neuronen bevinden die informatie overdragen over en naar de rest van het lichaam en dus ook de beenspieren. Soloukey: “Door stroomstootjes af te geven op het spinale ganglion, wekten wij reflexen in het ruggenmerg op. Omdat de zenuwknoop onder de dwarslaesie zit, komen de elektrische signalen wél aan in de benen. We creëren dus eigenlijk een shortcut naar een spierbeweging.”

Prachtig resultaat
Het onderzoek beschrijft de eerste vijf deelnemers aan het onderzoek. Elk van hen had minimaal vier jaar een volledige dwarslaesie en sindsdien geen beenfunctie. De hersenen geven normaliter signalen af om beweging aan te sturen. Bij een volledige dwarslaesie komen door een breuk in het ruggenmerg de signalen niet meer aan in de benen. “Alles onder de beschadigde plek is dan uitgevallen’’, zegt onderzoeksleider Dr. Sanjay Harhangi.

Bij alle vijf de deelnemers lukte het om de bovenbeenspieren te activeren. De spieren in hun benen trokken samen. Ook spanden de benen zich zo aan dat ze strekten bij de knieën. De strekking was sterk genoeg om gewicht te kunnen dragen, waardoor sommigen met ondersteuning konden staan. Harhangi: “Binnen vijf dagen, zonder enige vorm van rehabilitatie of trainingen en na jaren van complete verlamming. Dat is een prachtig resultaat. Ook voor de patiënten voelde dit als een bijzonder moment. Het inbrengen van het apparaat dat de stroomstootjes geeft is bovendien een relatief eenvoudige ingreep.’’

Verder onderzoek
Harhangi ontdekte bij toeval dat het geven van stroomstootjes op de zenuwknoop wel eens een interessante sleutel zou kunnen zijn in het behandelen van dwarslaesies. “Op de afdeling pijngeneeskunde van Prof. Dr. Frank Huygen werd deze DRG-stimulatie al langer toegepast om zenuwpijnen aan te pakken. Sommige patiënten kregen echter als bijwerking dat hun benen zomaar gingen bewegen. Toen ik dat hoorde op een symposium over pijn, ben ik aan het denken gezet. Zou je via deze knoop beenspieren kunnen aansturen en verlamde mensen weer kunnen laten lopen?’’

Of patiënten door deze ontdekking echt kunnen lopen, daarvoor is er nog meer onderzoek nodig, benadrukt Harhangi. “We moeten nog uitzoeken of we hun benen een precieze loopbeweging kunnen laten maken. Hoe sterk moeten de stroompjes zijn en in welke frequentie bijvoorbeeld? We hebben wel gezien dat het mogelijk is om looppatronen op te wekken. Maar voor écht lopen is nog meer nodig, bijvoorbeeld stabiliteit van de romp. Ook dat willen we verder onderzoeken.’’

Publicatie
De publicatie in Neuromodulation is online terug te vinden via deze link.
Revalidatiearts Rutger Osterthun is coauteur van de publicatie en als onderzoeker vanuit Rijndam betrokken bij de inclusies, metingen en begeleiding van de deelnemers.  

 

Laat u voor vertrek goed informeren over de geldende coronaregels van uw bestemming. Voorkom vervelende verrassingen op reis. Check vóór en tijdens uw vakantie alle risico’s en de kleurcode per land op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.  

Wees bewust dat het reisadvies voor een land, of voor een regio, snel kan wijzigen. Bij code oranje of rood heeft dit maatregelen tot gevolg, zoals twee weken in quarantaine bij terugkomst of het niet tijdig kunnen terugreizen.

Keert u terug vanuit een oranje of rood risicogebied?
Dan geldt het dringende advies van de RIVM om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Dit heeft ook gevolgen voor uw afspraken bij Rijndam. U kunt niet naar de locatie van Rijndam komen voor uw behandeling. We verzoeken u in dat geval uw afspraak tijdig bij ons af te zeggen. 

In overleg met uw behandelend arts wordt bepaald hoe uw behandeling voortgezet wordt. Dit kan telefonisch of via videoconsult zijn. Zodra u na de 14 dagen quarantaine klachtenvrij bent, is behandeling op locatie van Rijndam weer mogelijk.

Meer informatie over de coronamaatregelen bij Rijndam  
Bij Rijndam is de veiligheid van onze patiënten de hoogste prioriteit. Daarom doen we er alles aan verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Omdat we patiënten veilige, kwalitatieve zorg willen blijven bieden en onze medewerkers niet onnodig bloot willen stellen aan risico’s, houden we alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en sluiten onze maatregelen hier op aan. Uitgebreide informatie vindt u in onze veelgestelde vragen.

Vacaturenummer: QNE2086 Aantal uren: 20
 • Standplaats:

Fysiotherapeut │ afdeling Neurorevalidatie (polikliniek)│ 20 uur per week │locatie Westersingel

Wat ga je doen?
Je gaat werken op de poliklinische afdeling Neurorevalidatie. De werkzaamheden bestaan uit het onderzoeken, behandelen en begeleiden van patiënten met (niet) aangeboren hersenletsel op basis van de diagnose en indicatiestelling van de revalidatiearts. Daarnaast stel je een behandelplan op als onderdeel van het totale revalidatieplan en voer je het plan uit. Verder geef je voorlichting en advies aan patiënten en de directe leefomgeving.

Er wordt gewerkt in overleg en nauwe samenwerking met de bij de revalidatie betrokken disciplines.

Wie ben jij?
Wij zoeken voor deze vacature iemand die gedreven, enthousiast en leergierig is. Je bent energiek en werkt graag samen in een multidisciplinair team met de andere zorgprofessionals aan het beste revalidatietraject voor de patiënt. Je bent proactief en denkt in oplossingen. Jij kan zelfstandig werken, bent ondernemend en stressbestendig.
Verder beschik je over:

 • het diploma HBO-fysiotherapie en het bewijs van bevoegdheid;
 • een registratie in het BIG register;
 • werkervaring in de gezondheidszorg, bij voorkeur in de neurorevalidatie (daarbij is een afgeronde cursus neurorevalidatie een pré);
 • kennis van en ervaring met het begeleiden van mensen met niet aangeboren hersenaandoeningen;
 • relevante werkervaring in het werken in een multidisciplinair team;
 • goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden;
  een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) binnen een maand nadat je bij ons bent komen werken.

Wat bieden wij?
Een prettige, betrokken werksfeer in een enthousiast, gemotiveerd en collegiaal team. Ook bieden wij je een aanstelling van 20 uur per week, verdeeld over drie dagen (waaronder de woensdag en vrijdag). Mogelijk kunnen deze uren worden uitgebreid. Het betreft een tijdelijke aanstelling voor de duur van een jaar met zicht op verlenging.

Het salaris is passend bij jouw taken en verantwoordelijkheden. Je wordt ingedeeld in FWG schaal 55, max. € 4.111,00 = bruto per maand o.b.v. 36 – urige werkweek en afhankelijk van je ervaring en opleiding (CAO Ziekenhuizen). Bij ons kun je rekenen op:

 • een vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering van 8,33%;
 • korting op een nieuwe fiets of op je sportabonnement;
 • de mogelijkheid tot deelname aan een collectieve arbeidsongeschiktheids- en zorgverzekering;
 • een uitstekende pensioenregeling;
 • diverse mogelijkheden voor opleiding en ontwikkeling.

Verder heeft iedere medewerker in het kader van duurzame inzetbaarheid een persoonlijk levensfasebudget (PLB).

Wat is jouw werkplek?
Je komt te werken op onze hoofdlocatie aan de Westersingel in hartje Rotterdam, op de polikliniek op de afdeling Neurorevalidatie. Het merendeel van de patiënten heeft NAH en komt voor Cognitieve revalidatie behandeling. Denk hierbij aan CVA, contusio/commotio cerebri, CP, hersentumor e.d.

Wie zijn wij?
Werken bij Rijndam Revalidatie betekent bijdragen aan de beste revalidatiegeneeskundige zorg voor mensen met een beperking als gevolg van een lichamelijke ziekte, ongeval of aangeboren aandoening. Om deze topzorg vanuit 18 locaties te bieden, investeren we voortdurend in wetenschappelijk onderzoek, innovaties en opleiding. Werk jij binnenkort, samen met onze ruim 800 deskundige en betrokken medewerkers, ook aan meer kwaliteit van leven voor onze patiënten?

Wil jij ons team versterken?
Solliciteer dan direct en vul het online formulier vóór vrijdag 14 augustus 2020 in. De gesprekken vinden plaats op donderdagmiddag 20 augustus 2020.

Liever eerst contact? Stuur de afdeling HR een bericht via WhatsApp op 06 – 576 756 13 voor vragen over het werving- en selectieproces. Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met Annelies Schrooten of Susan de Heer te bereiken via (010) 241 2416.

Vacaturenummer: QER 2090 Aantal uren: 36
 • Standplaats:

MEDEWERKER ONDERSTEUNING PATIENTENZORG │ volwassenenrevalidatie │ 36 uur per week │ Locatie Erasmus MC

Ben jij een communicatief vaardig regelaar? Houd je er van om snel te schakelen zonder de kwaliteit van het werk te verliezen? Krijg je energie van het puzzelen met als doel de patiënt zo goed mogelijk te helpen?

In deze combinatie functie van medewerker planning en medisch secretaresse zorg je ervoor dat de afspraken goed gepland worden en op tijd de deur uitgaan, maar bovendien dat klanten ons een glimlach toedienen door jouw/onze goede service.

Wat ga je doen?
Je bent logistiek verantwoordelijk voor een juiste, tijdige en zo optimaal mogelijke planning van zowel de therapeuten als de artsen. Je beheert samen met je collega’s de agenda’s van de revalidatieartsen, je bereidt spreekuren voor en je plant de afspraken voor patiënten in. Je zorgt voor een maximaal evenwicht tussen de wensen van de patiënten en de verschillende roostermogelijkheden van de behandelaars. Je signaleert tijdig knelpunten in de planning van zowel de behandelaars als de revalidatieartsen.
Je onderhoudt contacten met de revalidatieartsen, behandelaars, patiënten, andere collega’s van de ondersteuning van de patiëntenzorg en met de manager bedrijfsvoering.

Wie ben je?
Wij zoeken een collega die proactief en stressbestendig is en snel kan schakelen. Je bent klantvriendelijk en gastvrij. Je bent flexibel en goed in staat om met elkaar in een aansprekende, academische omgeving dingen te realiseren.
Je toont initiatief en denkt mee over verbeteringen en veranderingen. Kortom, je fungeert als “duizendpoot” waarbij je goed overzicht kan houden in een hectische omgeving.

Verder beschik je over:  

 • een hbo werk- en denkniveau;
 • goede sociale en communicatieve vaardigheden;
 • ervaring met planningsmethodieken;
 • kennis van medische terminologie;
 • kennis van HiX, Ecaris en R-EPD (is een pré);
 • revelante werkervaring;
 • een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) binnen een maand nadat je bij ons bent komen werken.

Wat bieden wij?
Wij bieden je een fulltime aanstelling van 36 uur per week, voor de duur van één jaar met een optie voor een vast dienstverband. Het salaris is passend bij jouw taken en verantwoordelijkheden. Je wordt ingedeeld in een combinatie functie van 50% medewerker planning (FWG 45) en 50% medisch secretaresse (FWG 35) waarbij het salaris gemiddeld uit zal komen op maximaal € 3.011,- bruto per maand o.b.v. 36 – urige werkweek en afhankelijk van je ervaring en opleiding (CAO Ziekenhuizen).

Bij ons kun je rekenen op:

 • een vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering van 8,33%;
 • korting op een nieuwe fiets of op je sportabonnement;
 • de mogelijkheid tot deelname aan een collectieve arbeidsongeschiktheids- en zorgverzekering;
 • een uitstekende pensioenregeling;
 • diverse mogelijkheden voor opleiding en ontwikkeling.
 • de nabijheid van openbaar vervoer;
 • een prettige werksfeer met collega’s die je goed inwerken en voor je klaar staan;

Verder heeft iedere medewerker in het kader van duurzame inzetbaarheid een persoonlijk levensfasebudget (PLB) en zijn er meer dan voldoende ontwikkelingsmogelijkheden.

Waar is jouw werkplek?
De afdeling Erasmus MC van Rijndam Revalidatie is een poliklinische afdeling die conform de academische status, een goede synergie weet te bewerkstelligen tussen cliëntenzorg, onderzoek en onderwijs. Dit resulteert in een afgewogen en doelmatig hulpverleningsaanbod aan voornamelijk poliklinische patiënten. Je komt terecht in een veilige en uitdagende werkomgeving in een gezellig en professioneel team met een manager die jou ondersteunt en faciliteert.

Wie zijn wij?
Werken bij Rijndam Revalidatie betekent bijdragen aan de beste revalidatiegeneeskundige zorg voor mensen met een beperking als gevolg van een lichamelijke ziekte, ongeval of aangeboren aandoening. Om deze topzorg vanuit 18 locaties te bieden, investeren we voortdurend in wetenschappelijk onderzoek, innovaties en opleiding. Werk jij binnenkort, samen met onze ruim 800 deskundige en betrokken medewerkers, ook aan meer kwaliteit van leven voor onze patiënten?

Wil jij ons team versterken?
Solliciteer dan direct en vul het online formulier vóór 17 augustus a.s. in. De gesprekken vinden plaats op maandagmiddag 24 augustus 2020.

Liever eerst contact? Stuur ons via WhatsApp op 06 – 576 756 13 een bericht. Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met Miranda Lansbergen-Kerklaan, manager bedrijfsvoering via 06 – 229 603 65.

 

Pagina's