Door jarenlang niet goed naar haar lichaam te luisteren, heeft Marijan zichzelf erg uitgeput. Ze heeft te maken met serieuze vermoeidheids- en pijnklachten. Daar bovenop houdt ze pijnklachten over aan een valpartij een dag na haar herniaoperatie. Wanneer ze reuma krijgt, verwijst haar reumatoloog Marijan door naar Rijndam Revalidatie.

“Ik had mijn intake op de locatie Westersingel. Maar klinische revalidatie was geen optie voor mij. Wanneer ik met meerdere mensen op een afdeling zit, komt heel erg het willen zorgen voor een ander naar boven bij mij. En ik deed dit tenslotte voor mezelf. Uiteindelijk kwam ik op de locatie Franciscus Vlietland terecht voor poliklinische revalidatie.”

De confrontatie

“De eerste zes weken van mijn behandeling vloeide er alleen maar tranen. Het was ontzettend confronterend. Ik had zo veel tijd verspeeld met het zorgen voor anderen. Die tijd kreeg ik nooit meer terug. Maar ik wilde zo graag veranderen. Dus ben ik weer aan mijn opbouw begonnen, zowel mentaal als fysiek. Zonder de kennis van de behandelaren bij Rijndam, was me dat niet gelukt.”

Ervaringen en gedachten

“Ik heb bij Rijndam onderscheid leren maken tussen ervaringen en gedachten. Je gedachte is maar een hersenspinsel. Een ervaring is iets wat je hebt gedaan. Als ik de gedachte had dat ik vandaag moest strijken, dan ging ik strijken. Desnoods nog om half 12 ’s avonds. Die gedachte om mijn dag zo overvol in te plannen was er elke dag weer, terwijl de ervaring mij leerde dat dit niet op één dag te doen was. Dat zorgde voor frustraties bij mij.”

“De therapeut bij Rijndam vroeg mij op een gegeven moment wat ik dan allemaal precies deed op één dag. Ik kwam er tijdens het maken van een lijst achter dat dit eigenlijk heel veel was. Toen ik de lijst voorlegde, kreeg ik de vraag waar op de lijst het woordje ‘ik’ te vinden was. Dat was er niet. Sterker nog, dat woordje kwam de afgelopen periode niet in mijn leven voor. Dat was echt een openbaring voor mij. Eigenlijk is het zo simpel. Maar als je het niet ziet, dan blijf je dezelfde patronen herhalen.”

Fysieke belastbaarheid

“Fysiek moest ik leren om echt goed te luisteren naar mijn eigen lichaam en te stoppen wanneer het genoeg was. Op een dag zette de therapeut mij dus op een loopband. Tien minuten conditietraining. Maar na drie minuten zat ik er al doorheen. Ik begon te zweten en voelde me steeds slechter. De therapeut onderbrak me: ‘Mag ik vragen wat u aan het doen bent?’ Ik antwoordde dat ik aan het lopen was, omdat hij mij die instructies had gegeven. ‘Ja, ik kan wel zo veel zeggen maar als het niet gaat, dan gaat het niet.’ Ik werd op een stoel gezet en vroeg me af of dit nu de reden was dat ik om kwart over zes mijn bed uit was gegaan. Maar het is een ervaring die ik tot op de dag van vandaag niet ben vergeten. Op dat moment leerde de therapeut mij dat mensen nog zoveel van je kunnen verlangen en het beste met je voor hebben, maar als het niet kan, dan houdt het op.”

Een warm deken

“Tijdens mijn behandeling bij Rijndam merkte ik al dat ik veranderde. Dat was zeer bevrijdend. Of het ook lastig was? Nee, niet voor mij. Eerder voor bepaalde mensen om mij heen. Ik was altijd heel erg bezig met wat anderen van mij dachten. Toen leerde Rijndam mij om anderen te laten zoals ze zijn. Dat was het punt dat ik klaar was met de kopzorgen en voor mezelf begon te leven. Ik stond vanaf toen op de eerste plaats. Rijndam schudde me wat dat betreft wakker. Soms met de harde hand als dat nodig was. Maar voor de rest voelde Rijndam, met al die lieve mensen, als een warm bad.”

Behaalde doelen

“Mensen die zeggen dat ze bij Rijndam niks leren, geloof ik niet. Er is hier echt een reset-knop te vinden. Je krijgt met liefde aangeleerd hoe het wel kan. Maar er moet natuurlijk wel een bereidheid bij jezelf zijn om dit ook echt te willen. Daarom wil ik mensen vertellen: sta open voor revalidatie. Voor wat er gaat gebeuren. En zet je niet honderd, maar duizend procent in. Ook ik heb boven mijn eigen kunnen mijn best gedaan om mijn doel te bereiken. Maar het is me wel gelukt.”