Op vakantie krijgt Maaike, 27 jaar, een sinustrombose*. Ze ligt een aantal weken in een ziekenhuis in Singapore. Ondanks dat haar ouders kunnen overkomen en de zorg goed is, is ze blij dat ze weer naar huis mag. Gelukkig hoeft ze in Nederland niet meer in het ziekenhuis te verblijven. Na een aantal poliklinische afspraken bij het ziekenhuis, wordt ze doorverwezen naar Rijndam. Begin februari 2020 heeft ze een telefonisch intakegesprek en krijgt ze te horen dat ze na ongeveer een maand kan starten met haar revalidatietraject. Toen wisten Maaike en de revalidatiearts nog niet dat het anders zou lopen.
* bloedpropjes die de afvoerende vaten in de hersenen blokkeren

Starten
Maaike vertelt: “Ik wilde zo graag beginnen met mijn revalidatie en even leek de coronapandemie ervoor te zorgen dat dit voorlopig niet ging lukken. Gelukkig kon ik half april toch starten; niet op locatie, maar op afstand. Een medewerker vroeg me of ik het zag zitten om mijn traject via beeldbellen en het online oefenportaal te starten. Ik stond hier gelijk positief tegenover en binnen een week had ik mijn eerste beeldbelafspraak via FaceTalk.” 

Lichaamstaal
Maaike heeft gemiddeld twee keer per week een online afspraak met Rijndam. Ze ziet dan wisselend een fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog of maatschappelijk werker. Haar fysiotherapeut Annelies legt uit: “Nu ik niet op locatie kan behandelen, vind ik het erg fijn dat we gelijk de mogelijkheid hadden om met patiënten te beeldbellen. Het is veel persoonlijker dan een telefonische afspraak en uit lichaamstaal en een gezichtsuitdrukking kan je veel opmaken. Bovendien was Maaike nog niet bij Rijndam geweest, dus we hadden elkaar nog nooit gezien. Het is voor ons allebei erg prettig om een gezicht bij een naam en stem te hebben.” Maaike vertelt: “Ik merk dat het echt belangrijk voor me is, dat we elkaar zien. Ik slaap bijvoorbeeld slecht, daar zit ik echt mee, maar ik vind dit niet altijd makkelijk om te vertellen. Doordat we beeldbellen, ziet Annelies dat ik moe ben en vraagt ze hier specifiek op door.” Annelies benoemt nog een ander groot voordeel van beeldbellen, namelijk dat ze de thuisomgeving van een patiënt kan zien. “Laatst maakte een man zich zorgen hoe hij de trap af ging. Tijdens onze online sessie zette hij de camera op de trap en kon ik zien waar de bocht en armleuning van de trap zit. Hierdoor kon ik gelijk goede tips geven.”

Oefenportaal
Naast videobellen, zorgt het Oefenportaal Rijndam er voor dat er optimale zorg op afstand kan worden geboden. Binnen het oefenportaal zetten de therapeuten van Maaike persoonlijke oefeningen voor haar klaar en informatie die op dat moment past in haar behandeling. “Tijdens het videobelgesprek legt een therapeut veel uit: welke oefeningen ik moet doen, hoeveel sets, hoe lang en hoe ik dit verder kan opbouwen. Het is heel prettig om dit na te kunnen lezen in het oefenportaal. Daarnaast vind ik het handig om een instructiefilmpje van nieuwe oefeningen te bekijken”, geeft Maaike aan. Ook Annelies staat positief tegenover het oefenportaal; niet alleen nu, maar ook voor in de toekomst. “Revalideren doe je niet alleen op een van onze locaties, maar het is juist belangrijk dat je thuis aan de slag gaat met oefeningen en handelingen in de dagelijkste praktijk”. Het oefenportaal helpt hierbij. Ik gebruik het nu ook in combinatie met beeldbellen door patiënten een oefening voor de camera te laten doen”, vertelt Annelies.

Beste van beide werelden
Annelies is heel tevreden over hoe de zorg op afstand verloopt, maar ze hoopt met Maaike en andere patiënten snel weer op locatie aan de slag te gaan. “Je bouwt dan toch makkelijker een band op en je kan ze beter begeleiden. Als Maaike een oefening ‘life’ voor doet, dan kan ik gelijk zien op welk niveau ze is en tips geven of corrigeren.” Ook Maaike beaamt dit: “ik zou bijvoorbeeld graag een keer met een fysiotherapeut gaan fietsen over een druk kruispunt. Ik heb het idee dat ik te lang wacht met oversteken, maar misschien ben ik wel veel te streng voor mezelf. En ik moet nog een neuropsychologisch onderzoek ondergaan die alleen op locatie kan plaatsvinden. Het lijkt me ideaal om één keer per week naar Rijndam te gaan en de andere afspraak via beeldbellen te doen.” Annelies denkt hier hetzelfde over en geeft aan dat Rijndam aan het bekijken is hoe zorg op locatie en op afstand kan worden gecombineerd, nadat alle locaties weer volledig toegankelijk zijn. “We hebben echt ervaren dat zorg op afstand een waardevolle aanvulling is op het revalidatietraject op locatie”, zegt Annelies.

Positieve instelling
Ondanks dat Maaike het gevoel heeft dat ze door revalideren op afstand iets minder grote stappen maakt, ziet ze ook voordelen aan revalideren in deze ‘coronatijd’. “Ik word nu aan veel minder prikkels blootgesteld en kan me echt focussen op mijn revalidatietraject. Er zijn nu geen feestjes of drukke verjaardagen en vanuit werk voel ik minder druk doordat projecten stilliggen. In Nederland zijn er steeds meer sociale dingen mogelijk en dit sluit goed aan op wat ik persoonlijk weer denk aan te kunnen, ook al ben ik er nog niet. Het idee dat ik na 1 juni weer een terras mag en kan pakken, maakt me gelukkig.”

Publicatie: 2020