Daan krijgt tijdens zijn vakantie een herseninfarct. Als gevolg van het infarct is hij rechtszijdig verlamd en is hij niet meer in staat om te praten. Naar verloop van tijd komt het gevoel in zijn arm en hand terug. Dit sterkt hem om met behulp van revalidatie zijn passie weer te gaan beoefenen: fotograferen.

“In de eerste dagen in het ziekenhuis kwam mijn spraak langzaam weer terug. En na twee weken kon ik voor het eerst mijn duim weer bewegen. Dat was voor mij, mijn vrouw en mijn kinderen een fantastisch moment. Tot die tijd had ik namelijk alleen maar ernstig kijkende artsen rond mijn bed gehad. De artsen waren vooralsnog niet onder de indruk van mijn progressie, maar mijn gezin stond juichend aan het voeteneind van het bed.”

Fotograferen

“Het weer kunnen gebruiken van mijn arm en hand was vanaf dat moment mijn prioriteit. Ik moest en zou weer gaan fotograferen. De functie van mijn been was voor latere zorg. Ik verbleef hierna nog ruim drie weken in het ziekenhuis voordat ik aan mijn revalidatie bij Rijndam begon.”

Opname in Rijndam

“Bij mijn aankomst in Rijndam had ik het gevoel: hier gaat het gebeuren, maar mijn vrouw vond het verschrikkelijk. Zij vond het heel confronterend om al die mensen met rolstoelen te zien maar ik heb de moed nooit verloren. Misschien realiseerde ik in die periode niet goed genoeg wat er allemaal met mij aan de hand was. Toch heb ik nooit gedacht dat de keuze om bij Rijndam te revalideren een fout was.”

De eerste stappen

“Op de tweede dag van mijn opname werd mij gezegd: ‘U gaat straks lopen.’ Ik dacht bij mezelf: ‘Hallo zeg, hoe dan?’ De therapeut kwam aan met een Eiffelkruk, een looprek met vier poten die je met één hand vasthoudt. Geloof het of niet, het lukte me om te lopen. Het was wennen want ik had de kruk in mijn linkerhand, terwijl ik rechtshandig ben. Maar ik liep. Hierna leerde ik opnieuw schrijven met rechts. Het was frustrerend om alles opnieuw te leren, maar mentaal heb ik hier niet echt last van gehad.”

Zelfstandigheid

“Vanaf het eerste moment leerde Rijndam mij om weer zelfstandig te douchen. Dat ging op een aantal keer na heel goed. Ook volgde ik fysiotherapie. Ik liep meerdere keren de trap op en af, ging fietsen en begon met zwemmen in het zwembad van Rijndam. Vooral het zwemmen vond ik erg prettig. Ik wilde zo graag weer het water in duiken met mijn dochter. De eerste keer bij het zwembad vroeg ik me serieus af hoe ik überhaupt in dat bad kon komen. Gelukkig heeft het bad een vloer die als lift fungeert,” zegt Daan met een lach.

De buitenwereld in

“Na een maand kwam de fysiotherapeut mij halen om buiten een rondje te gaan lopen. De eerste keer was dat heel spannend, maar het ging uitstekend. Net als het fietsen door Rotterdam. Weliswaar nog op een driewieler, maar ik maakte samen met de therapeuten wel tochtjes door de stad. De volgende stap is om te fietsen op een normale fiets. Dat heb ik nog niet gedaan."

Foto’s als motivatie

Tijdens het hele revalidatieproces maakt de vrouw van Daan foto’s van zijn vooruitgang. “De drang om mijn camera weer te bedienen heeft me er doorheen gesleept. Ook het terugkijken van de foto’s was een extra motivatie voor mij. Als je ziet hoe ik er bij lag in het ziekenhuis en hoe ik nu door het leven ga: het is een wereld van verschil.”

Met zijn passie voor fotografie wil Daan andere patiënten van Rijndam helpen tijdens hun revalidatieproces. “Graag zou ik binnen Rijndam een aantal mensen een persoonlijke reportage aanbieden om hun momenten van volharding, leed, geluk en plezier vast te leggen. Ik merk dat de fotografie mij enorm heeft geholpen. Datzelfde gevoel wil ik doorgeven aan lotgenoten. Het leven staat niet stil na een beroerte of infarct. Je periode bij Rijndam is slechts een momentopname. Het proces gaat door. Blijf je dus focussen op de toekomst.”

Contact met Daan

Revalideert u bij Rijndam Revalidatie en heeft u interesse om samen met Daan foto’s te maken van de revalidatie? Of kent u iemand die bij Rijndam revalideert en hier aan mee wil werken? Stuur dan een mail met uw gegevens en motivatie naar communicatie@rijndam.nl.