Direct naar de content Direct naar de footer

Het verhaal van Marco

Al in 2008 werd de diagnose MS gesteld bij Marco, nadat hij tijdens een hardloopevenement ineens zijn ene been niet meer voor de andere kon zetten. Hij was gewend 80 kilometer per week hard te lopen, maar dat hield toen al snel op. Hij moest op zoek naar een nieuwe manier van bewegen en dat ging niet vanzelf. Pas in 2018 kwam hij bij Rijndam voor een revalidatietraject. Het veranderde alles voor hem.

Gooi die diagnose maar in de prullenbak

https://www.rijndam.nl/assets/uploads/images/behandelingen/8.png

Toen de neuroloog de diagnose MS meedeelde was de reactie van Marco: “Er staat een prullenbak in de hoek, gooi de diagnose daar maar in, ik ben weg”. Best lang hield hij het vol te ontkennen dat hij ziek was. Het paste niet in zijn leven, het mocht er niet zijn. Hij nam wel medicatie, maar die hadden vervelende bijwerkingen en af en toe stopte hij er heel eigenwijs perioden mee. Pas in 2018 kwam hij bij Rijndam terecht, in de eerste instantie om een orthese aan te laten meten, een spalk voor zijn been. Toen begon voor hem een intensieve periode, zowel fysiek als mentaal. Maar wat een metamorfose werd het.

"Ziek zijn is niet meer abnormaal, maar een andere manier van leven"

De vraag die zijn leven zou veranderen

Marco zat met zichzelf in de knoop. Zo erg zelfs, dat hij nauwelijks nog bewoog, terwijl hij altijd zo sportief was. Sporten zonder doel was voor hem geen sport, dus deed hij maar niets. Met alle gevolgen van dien voor zijn conditie en stemming. Tijdens een avondje uit ontmoet hij Willem Philipsen, ook een revalidant bij Rijndam. Willem is bekend als voormalig gitarist van de band ‘Postmen’ en door zijn boek “met de stroom mee” een bijzonder inspirerend boek waarin Willem vertelt over zijn pad naar herstel.

Met veel humor, wijsheid en een ongelooflijk optimisme deelt hij zijn inzichten in de hoop hetzelfde te kunnen betekenen voor zo veel mogelijk mensen! Ze hadden een klik, omdat ze allebei een wandelstok gebruikten. Marco vond Willem enorm inspirerend: een herseninfarct gehad, maar toch zo ondernemend en zo sportief. Kon bewegen met een beperking dan misschien toch uitdagend zijn?

https://www.rijndam.nl/assets/uploads/images/behandelingen/5.png

Prompt belde een paar weken later Danielle de Wit, Marco's revalidatiearts bij Rijndam. Zij stelde hem de vraag die zijn leven zou veranderen, al wist hij dat toen nog niet. Wil je mee met ‘Klimmen tegen MS, wat neer komt op 21 kilometer bergopwaarts, met een stijging van gemiddeld 8%? 

De vraag kwam precies op het juiste moment. Hij besloot mee te doen en hij vond dankzij het begeleidende team van Rijndam het plezier in bewegen helemaal terug.

"Rijndam heeft me
weer leren bewegen"

Nooit gedacht dat hij nog weer zo’n goede loopfunctie zou krijgen.

Danielle de Wit, revalidatiearts

Wandelen is ook sport

Bij Rijndam heeft hij inmiddels 2 multidisciplinaire trajecten afgerond. “Ik had het echt 10 jaar eerder moeten doen, ik heb er zo veel uitgehaald. Ik was 10 jaar in ontkenning, voerde mijn eigen strijd. Maar je gaat je strijd niet winnen zonder hulp. Dankzij Rijndam heb ik eindelijk geaccepteerd dat ik ziek ben. En ook leren zien wat ik ondanks mijn ziekte wel nog kan. 

Nooit gedacht dat ik mezelf telkens  opnieuw kon uitvinden

Marco

Je moet jezelf telkens opnieuw uitvinden als je MS hebt. “Stel dat je been wordt geamputeerd… Dat is duidelijk, je kunt dan leren omgaan met het gemis van dat been. Bij MS heb je geen idee waar het heen gaat, wat je volgende uitdaging wordt. Maar weet je? Wat komt dat komt. Ik kan dit”.

Over Marco

Marco is 51 jaar, woont in een zelf gerealiseerde kangoeroewoning met 3 appartementen. Beide dochters hebben een eigen appartement en Marco woont met zijn vrouw in het 3e appartement. Zo kan iedereen voor elkaar zorgen, zonder op elkaars lip te zitten. Marco werkt als zelfstandige in de zakelijke dienstverlening.